Hlavní obsah

Nové iPady se ukážou v úterý. První tablet odhalí také Nokia

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple začala tento týden novinářům rozesílat pozvánky na tiskovou konferenci v San Francisku, kde by se měly ukázat nové počítačové tablety iPad. Na stejný den chystá vlastní akci také finská Nokia, která podle neoficiálních informací odhalí svůj první počítačový tablet.

Foto: Apple

Pozvánka na tiskovou konferenci společnosti Apple, která se bude konat v úterý 22. října v San Francisku.

Článek

„Stále máme co ukázat,“ stojí v pozvánce amerického počítačového giganta. A přestože to zástupci společnosti Apple oficiálně nepotvrdili, téměř s jistotou lze konstatovat, že k vidění bude nový iPad Mini i jeho větší obdoba. Nové tablety totiž výrobce představil i loni na konci října.

Podle fotografie, která unikla na internet v červenci, vychází design iPadu Mini 2 z loňského modelu. Má ale tenčí rámeček okolo displeje. Právě ten by měl doznat jedno z největších vylepšení, nabídne stejnou úhlopříčku (7,9 "), ale výrazně lepší rozlišení. Konkrétně 2048 x 1536 pixelů místo původních 1024 x 768 obrazových bodů.

Foto: Product Reviews

První snímek iPadu Mini 2 přinesl server Product Reviews

Ve výbavě novinky nebudou chybět ani dva fotoaparáty. Na zadní straně bude umístěna kamera s rozlišením 8 MPx a na přední pak 2MPx model. Předchozí generace disponovala rozlišením 5 a 1,2 MPx. Totožná bude nabídka pamětí (16, 32 a 64 GB).

Stejně jako větší bratříček by měl také iPad Mini 2 nabídnout rychlý dvoujádrový procesor A6X s čtyřjádrovou grafikou. Apple však již v současnosti pracuje na novější a zároveň i výkonnější verzi s pořadovým číslem sedm, a tak není jisté, zda nakonec nebude použit modernější čipset.

Foto: Apple

iPad Mini

Velký iPad s pořadovým číslem pět by měl být proti současné čtyřce lehčí a zároveň i nepatrně menší. Šetřit se přitom nebude na velikosti displeje, ale pouze se ztenčí rámečky okolo displeje. O více jak dva milimetry by pak měla klesnout i tloušťka přístroje.

Nový 9,7palcový model bude disponovat rychlejším procesorem a grafikou, zároveň se v nabídce objeví i varianta se 128GB pamětí. Jedním z dalších vylepšení by měla být integrace čtečky otisků prstů, kterou disponuje také iPhone 5S. Ukrývat se bude v domovském tlačítku pod obrazovkou.

Hodinky a televize?

Text na pozvánce vyvolal na řadě zahraničních serverů diskuzi, zda Apple neukáže kromě tabletů i něco dalšího. Podle neoficiálních informací totiž americký softwarový gigant pracuje na vlastní řadě televizorů.

Nové přístroje by se měly prodávat pod značkou iTV. K dostání pak budou dva modely s úhlopříčkami 32 a 37 palců (82 a 94 cm), prozradil již dříve server China Times s odvoláním na zdroje přímo z výroby.

Foto: Apple

Nový iMac připomíná svým vzhledem iPad

Další představenou novinkou by mohly být chytré hodinky nazývané iWatch. Jejich příchod Apple již nepřímo potvrdil, když si na přelomu června a července zaregistroval ochrannou značku. Novinka by měla disponovat operačním systémem iOS, podobně jako iPhony a iPady. Žádné další informace však o nich zatím nejsou známy. Jisté tak není ani to, kdy by se měly objevit na trhu a kolik budou stát.

Chytré hodinky by měly nabídnout speciální flexibilní dotykový monitor, který obepne celé zápěstí. Kvůli tomu již zástupci firmy vypsali letos v dubnu výběrové řízení na displejového specialistu. [celá zpráva]

Nokia ukáže i nové chytré telefony

Očekávaná je v úterý 22. října také konference společnosti Nokia. Na té by měl být k vidění první tablet finského výrobce i dalších pět mobilních zařízení, nejspíše chytré telefony Lumia a levný mobil s platformou S40.

Nejvíce pozornosti budí ale počítačový tablet, na této lukrativní části trhu totiž nemá finský výrobce stále ještě svého zástupce. Prvotina Nokie, která zatím nese kódové označení Vanquish, bude stejně jako chytré telefony této firmy pracovat pod operačním systémem od Microsoftu, konkrétně verzí Windows RT.

Foto: koláž Novinky

Nad vzhledem tabletu zatím visí otazník. (Ilustrační foto)

Tablet by měl disponovat čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 2 GHz, nabídne tedy slušný výkon. Počítá také s podporou rychlých datových přenosů LTE. Podle Kevina Parrishe ze serveru Tom’s Hardware bude nový tablet disponovat 10palcovým displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Informace o chystaném tabletu od Nokie se objevují pravidelně už od začátku loňského roku. Přestože to několikrát již vypadalo, že někdejší největší výrobce mobilních telefonů na světě svou prvotinu ukáže, zatím se tak nestalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám