Hlavní obsah

Světový prodej počítačů je nejnižší za pět let

Světový prodej osobních počítačů ve třetím čtvrtletí pokračoval v rekordně dlouhém propadu již šestým kvartálem po sobě a byl pro letní čtvrtletí nejnižší za pět let. Prvenství na globálním trhu si zachovala čínská Lenovo Group, přestože na svém domácím trhu zaznamenala prudký pokles. Sdělila to výzkumná společnost Gartner.

Foto: Roman Zavřel, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Světové dodávky stolních počítačů a notebooků do prodejních sítí klesly meziročně o 8,6 procenta na 80,3 miliónu, nejníže za toto období od roku 2008. Nejhůře propad zasáhl Evropu, kde trh spadl o 13,7 procenta, dodávky v Asii a Tichomoří se snížily o 11,2 procenta. Americký trh naproti tomu posílil o 3,5 procenta díky popularitě zařízení s nejnovějšími čipy společnosti Intel.

Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany počítačových tabletů. Gartner již dříve uvedla, že tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a vytlačí osobní počítače. Konkurenční společnost IDC dokonce minulý měsíc předpověděla, že více tabletů než osobních počítačů (PC) se ve světě prodá už v letošním čtvrtém čtvrtletí.

"Přesun zákazníků v každodenním užívání od PC k tabletům nadále snižuje základnu instalovaných osobních počítačů na vyspělých i rozvíjejících se trzích," uvedla ve zprávě analytička Geitner Mikako Kitagawaová. Levné tablety se softwarem Android jsou na mladých trzích často tím prvním, co uživatelé začínají používat, a ve vyspělých zemích jsou stále nezbytným doplňkovým zařízením, dodala.

Trhu kraluje Lenovo

Lenovo, která v dodávkách předstihla amerického konkurenta Hewlett-Packard ve druhém čtvrtletí, si první příčku posílila celkovým růstem prodeje o 2,8 procenta a na globálním trhu měla 17,6 procenta. Pomohl jí k tomu silný odbyt v Americe a Evropě.

Hewlett-Packard, který nyní jeho šéfka Meg Whitmanová provádí restrukturalizací, zaznamenal nárůst prodeje o 1,5 procenta a na globálním trhu měl podíl 17,1 procenta. Byl to první růst dodávek firmy od počátku loňského roku. Whitmanová ve středu uvedla, že v letošním roce očekává stabilizaci firemních tržeb.

Počet nových osobních počítačů dodaných na český trh se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 6,4 procenta na 188 000 přístrojů. I na českém trhu je za tímto propadem nižší zájem o notebooky, kterým ubírá vysoká poptávka po tabletech. Lenovo se ve druhém čtvrtletí stalo poprvé jedničkou také na českém trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám