Hlavní obsah

První tablet od Nokie se ukáže v říjnu. Odhaleny budou i nové smartphony

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představení prvního tabletu od Nokie je na spadnutí. Podle serveru The Wall Street Journal (WSJ) bude přístroj odhalen v říjnu v Abú Zabí společně s pěti dalšími mobilními zařízeními, nejspíše chytrými telefony Lumia a levným mobilem s platformou S40.

Foto: koláž Novinky

Nad vzhledem tabletu zatím visí otazník. (Ilustrační foto)

Článek

Zástupci společnosti Nokia již potvrdili, že plánují na 22. října tiskovou konferenci. Co konkrétně na ní ukážou, však nepotvrdili. Nejvíce pozornosti budí ale počítačový tablet, na této lukrativní části trhu totiž nemá finský výrobce stále ještě svého zástupce.

Prvotina Nokie, která zatím nese kódové označení Vanquish, bude stejně jako chytré telefony této firmy pracovat pod operačním systémem od Microsoftu, konkrétně verzí Windows RT. Vybavena by měla být čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 2 GHz, nabídne tedy slušný výkon.

Tablet by měl podporovat i rychlé datové přenosy LTE. Podle Kevina Parrishe ze serveru Tom’s Hardware bude nový tablet disponovat 10palcovým displejem s rozlišením Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů).

Foto: Microsoft

Surface Pro

Některé zahraniční zdroje uvádějí, že přístroj bude vybaven chytrým obalem, který bude sloužit zároveň jako klávesnice. Novinka by tak neměla konkurovat pouze tabletům, ale i notebookům. Podobný koncept již dnes využívá konkurenční Surface od Microsoftu.

Právě americký softwarový gigant oznámil na začátku září, že mobilní divizi Nokie koupí. Za skomírající firmu plánuje americký softwarový gigant utratit 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Je tedy více než pravděpodobné, že obě firmy budou technologie svých přístrojů sdílet.

Informace o chystaném tabletu od Nokie se objevují pravidelně už od začátku loňského roku. Přestože to několikrát již vypadalo, že někdejší největší výrobce mobilních telefonů na světě svou prvotinu ukáže, zatím se tak nestalo. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop ukazují světu nový chytrý telefon Lumia 920.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám