Hlavní obsah

Smartphony a tablety obsahují třicetkrát více bakterií než záchodové prkénko

Ačkoli prkénka veřejného záchodu by se většina lidí holou rukou nikdy nedotkla, na cizí tablet či chytrý telefon položí prsty ochotně. Jenže dotykové obrazovky této moderní elektroniky obsahují mnohem více nebezpečných bakterií – včetně těch ze stolice – než záchodové prkénko na veřejné toaletě.

Foto: Profimedia.cz

Z ruky se bakterie lehce přenesou na mobil či tablet. (Ilustrační foto)

Článek

Lidé totiž používají tablety a mobily s dotykovou obrazovkou celý den. Nemyjí si ruce před ani po použití. Obohacují tím kulturu bakterií na povrchu přístroje. Stačí vzít za kliku, madlo u dveří, v hromadné dopravě, sáhnout na peníze či zboží, rukojeť košíku nebo vozíku v obchodě, všude tam jsou spousty bakterií včetně těch pro zdraví nebezpečných. Z ruky se pak lehce přenesou na mobilní zařízení.

Mikrobiologové ze společnosti Which testovali bakteriální kultury na mobilech a tabletech. V průměru na jejich dotykových obrazovkách bylo v jednom stěru na šest set jednotek bakterie Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), zatímco na záchodovém prkénku jich je v průměru jen kolem dvaceti. A obrazovky obsahují také enterokoky včetně E.coli a salmonely.

„Více než tisíc jednotek enterobakterií v jednom stěru bylo objeveno na osmi ze třiceti tabletů a na sedmi ze třiceti chytrých telefonů,“ tvrdí autoři ze společnosti Which. Záchodové prkénko má v průměru jen deset jednotek enterobakterií na stěr.

Ovšem výrobci tabletů a mobilů s dotykovou obrazovkou varují před použitím detergentů či alkoholových čističů. Mohou totiž displej poškodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám