Hlavní obsah

Tablety ve čtvrtém čtvrtletí předstihnou osobní počítače

V letošním čtvrtém čtvrtletí se na světový trh vůbec poprvé dostane víc počítačových tabletů než osobních počítačů. Vyplývá to z prognózy výzkumné společnosti IDC. Počet tabletů, které výrobci dodají do prodejen, má dosáhnout 84,1 miliónu kusů. Osobních počítačů se má dodat pouze 83,1 miliónu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

IDC rovněž předpověděla, že globální tržby z prodeje počítačů, tabletů a chytrých mobilních telefonů v celém letošním roce vzrostou o 28 procent na 622,4 miliardy dolarů (12 biliónů Kč).

Výzkumná společnost Gartner již dříve uvedla, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače.

Klesající poptávka po osobních počítačích podle Gartneru není přechodným trendem, ale odráží dlouhodobou změnu v chování spotřebitelů. K rychlému růstu popularity počítačových tabletů přispívá mimo jiné pokles cen těchto přístrojů.

Analytička Gartneru Mikako Kitagawaová nedávno upozornila, že tablety už teď nahrazují levné osobní počítače na vyspělých trzích, jako jsou Spojené státy. Na rozvíjejících se trzích, například v Číně, se podle ní tablety stávají "prvním počítačovým zařízením pro mnoho lidí, kteří tak přinejlepším oddalují nákup osobního počítače".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám