Hlavní obsah

Rozličné tvary a dokonalá variabilita. Lenovo sází na hybridy

Společnost Lenovo předvedla minulý týden na veletrhu IFA v Berlíně celou řadu nových počítačů. Jak je patrné, tento výrobce sází především na hybridní či konvertibilní stroje. Firma doufá, že tato víceúčelová zařízení přispějí k oživení sektoru osobních počítačů z propadu a přitáhnou uživatele, které jinak vábí tenké a lehké tablety.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Nové hybridy od Lenova

Článek

Jednou z novinek je Yoga 2 Pro. Ta se na první pohled nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů. Novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

V tablet se hybrid promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykového panelu.

Foto: Lenovo

Yoga 2 Pro

Yoga 2 Pro cílí na zákazníky, kteří chtějí svůj přístroj používat v různých prostředích a situacích. "Pozorujeme, že model užívání (počítačových zařízení) prochází změnou," řekl novinářům Gianfranco Lanci, který řídí divizi Lenova pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Stejný koncept nabízí také ThinkPad Yoga. Tento model, který pracuje pod operačním systémem Windows 8, se však soustředí výhradně na korporátní sféru. Laptop je vyroben z odolné slitiny hořčíku, díky čemuž vydrží i méně šetrné zacházení.

Foto: Lenovo

ThinkPad Yoga

Na rozdíl od modelu Yoga 2 Pro má ThinkPad zajímavý doplněk - stylus. Tím je možné ovládat dotykový displej. Sloužit může jednoduše i jako pero pro psaní a kreslení na dotykovém monitoru.

Společnost Lenovo, která v roce 2006 koupila počítačovou divizi americké IBM, se ve třetím čtvrtletí dostala těsně před dosavadní jedničku globálního trhu osobních počítačů Hewlett-Packard. Stejně jako ostatní výrobci se však potýká s nynějším přesunem poptávky od stolních počítačů a laptopů k tabletům a chytrým telefonům.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Vibe X

Lenovo rovněž v Berlíně předvedla svůj nový smartphone Vibe X a tablet S5000. Zdůraznila ale, že její expanze do těchto segmentů nijak nesignalizuje ústup firmy od počítačů. "Osobní počítače jsou naší základní podnikatelskou aktivitou," řekl podle agentury AP Lanci.

Otazník zatím visí nad cenou a dostupností všech představených novinek.

Foto: Lenovo

Lenovo S5000

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám