Hlavní obsah

Samsung rozpoutal revoluci. Odhalil chytré hodinky Galaxy Gear

Novinky, mif
Aktualizováno

Společnost Samsung na tiskové konferenci ku příležitosti největšího evropského počítačového veletrhu IFA odhalila dlouho očekávané chytré hodinky Galaxy Gear. Kromě nich byl na akci k vidění také phablet Galaxy Note 3 a počítačový tablet Galaxy Note 10.1. Vlastní hodinky se chystají na trh uvést také společnosti Apple a Microsoft, podle analytiků totiž tento segment trhu čeká boom.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hodinky Samsung Galaxy GearVideo: Reuters

 
Článek

Úvodního slova na konferenci se ujal již tradičně šéf mobilní divize Samsungu JK Shin. Bez jakýchkoliv okolků všem přítomným odhalil všechny novinky. „Dnes vám ukážu budoucnost produktové řady Galaxy. Máme pro vás tablet, phablet a samozřejmě i očekáváné chytré hodinky,“ prohlásil JK Shin a na velké širokoúhlé obrazovce za ním se zobrazily všechny produkty.

Foto: Fabrizio Bensch

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukázal (zleva) phablet Galaxy Note 3, chytré hodinky Galaxy Gear a počítačový tablet Galaxy Note 10.1.

Největší rozruch vzbudily hodinky Galaxy Gear, které jsou v podstatě inteligentním příslušenstvím pro chytré telefony. Hodinky by měly kromě nového modelu Galaxy Note 3 fungovat také se starší dvojkou a s aktuální vlajkovou lodí Galaxy S4. Připojovat se budou jednoduše prostřednictvím bezdrátové technologie bluetooth.

Novinka by měla v první řadě usnadnit práci s chytrými telefony. Například při telefonování nebude potřeba vytahovat smartphone vůbec z kapsy, jednoduše bude stačit přiložit náramkové hodinky k uchu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Galaxy Gear

Počítá se i s využitím softwarových vychytávek, které lidé znají z chytrých telefonů od Samsungu. Řeč je například o technologii S Voice. Ta umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem.

Chytré hodinky nabídnou displej s úhlopříčkou 1,63 palce a rozlišením 320 x 320 obrazových bodů. Dotykový panel bude vybaven osvědčenou technologií Super AMOLED, díky níž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Galaxy Gear

Přímo do hodinek je možné, podobně jako do chytrých telefonů a počítačových tabletů, instalovat nejrůznější aplikace. Při zahájení prodeje by jich měla být k dispozici bezmála stovka a jejich počet by se měl podle očekávání Samsungu neustále rozrůstat.

Jak se v minulosti ukázalo již několikrát, právě množství a kvalita programů jsou často dva rozhodující faktory, které určí, zda bude nová platforma úspěšná.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Hodinky mají v pásku integrovanou kameru.

Samsung si s přístrojem vyhrál do posledního detailu. Například do pásku integroval kameru. Podle zástupců firmy by se tak už nikdy nemělo stávat, že vám důležité momentky uniknou kvůli tomu, že vyndat telefon z kapsy a zprovoznit jej trvá příliš dlouho. Pro pořízení snímku stačí jednou kliknout na displej hodinek.

Bez elektrické zásuvky by se chytré hodinky měly obejít až 25 hodin. Stejně jako u většiny aktuálně prodávaných smartphonů je tak bude stačit večer připojit k nabíječce a celý další den by měly fungovat bez problémů.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Galaxy Gear

Třetí generace populárního phabletu

Byl to právě Galaxy Note, který se považuje za jednoho z prvních průkopníků phabletů. Tedy přístrojů, které se snaží vyplnit prostor mezi chytrými telefony a počítačovými tablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

A co nabízí právě představená třetí generace? „Galaxy Note 3 je lepší ve všech ohledech. Je tenčí, výkonnější, má větší displej, a přitom vydrží pracovat na baterii déle,“ neskrýval své nadšení z novinky JK Shin.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Hodinky by měly kromě nového modelu Galaxy Note 3 fungovat také starší dvojkou a aktuální vlajkovou lodí Galaxy S4.

Novinka má 5,7palcový displej, druhá generace přitom nabízela úhlopříčku 5,3 palce. Tloušťka trojky je 8,3 mm a hmotnost dosahuje hodnoty 168 gramů. Základem je 2,3GHz procesor se čtyřmi jádry doplněný o 3GB operační paměť. V prodeji by se měla objevit také verze s osmijádrovým procesorem taktovaným na 1,9 GHz.

Galaxy Note 3 se snaží zbavit nálepky manažerského přístroje. Proto bude dostupný v devíti různých odstínech. Zadní strana phabletu již navíc nebude plastová, ale bude pokryta koženou vrstvou. To by mělo přístroji dodat punc originality a luxusu.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Galaxy Note 3

Třetí generace phabletu od Samsungu nebude ochuzena o speciální stylus nazývaný S-Pen. Ten má několik nových funkcí. Kromě psaní na displeji je s ním možné vykonávat i různá gesta, která usnadní ukládání obsahu či přístup k nastavení. Stačí na displeji nakreslit v libovolné aplikaci kruh nebo obdélník.

Přestože má Galaxy Note 3 poměrně velký displej, Samsung počítá, že některým lidem nebude stačit. Vyzrát na to se snaží funkce Multi Vision, která dokáže pospojovat monitory dvou nebo tří phabletů v jeden velký. Parta lidí tak může dát telefony jednoduše vedle sebe a nechat na nich přehrávat video. Chybět nebude ani S Voice.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Samsung Galaxy Note 3

Tablet s jemným displejem

Představený konkurent iPadu se celým jménem nazývá „Galaxy Note 10.1 2014 Edition“. Jak již samotný název napovídá, novinka je vybavena 10,1palcovým displejem, který se pochlubí vysokým rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů.

Srdcem tabletu, jehož tloušťka je pouhých 7,9 mm, je osmijádrový procesor taktovaný na 1,9 GHz. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti. Jak je z hardwarové výbavy patrné, novinka bude cílit především na ty náročnější uživatele.

Foto: Samsung

Tablet Galaxy Note 10.1 2014 Edition

K dispozici by měly být tři základní varianty, které se od sebe budou lišit kapacitou úložného prostoru (16, 32 a 64 GB). Vybírat navíc bude možné z verzí s WiFi, WiFi a 3G připojením či WiFi a LTE. Co se softwarových vychytávek týče, ty by měly být takřka totožné jako v případě phabletu Galaxy Note 3.

Chytré hodinky se objevily už v roce 2009

Foto: Samsung

Samsung S9110

S nápadem chytrých hodinek přišel jihokorejský elektronický gigant už v roce 2009. Model S9110 se ovládá pomocí 1,76palcového dotykového displeje, který nahradil tradiční hodinkový ciferník. Pro příjem a položení hovoru jsou na boku zařízení umístěna tři ovládací tlačítka.

Telefonovat je s hodinkami možné díky zabudovanému reproduktoru s mikrofonem. Voláte podobně, jako s hlasitým odposlechem na běžném mobilním telefonu. Případně také pomocí bezdrátového handsfree, které se jednoduše připojí pomocí technologie bluetooth.

Mezi další zajímavé funkce se řadí například vestavěný MP3 přehrávač, rozpoznání hlasu, podpora datových přenosů GPRS, synchronizace s počítačem nebo například možnost pracovat se svými e-maily přes Outlook.

Konkurence je zatím pozadu

V kuloárech se již nějakou dobu šeptá, že Apple pracuje na chytrých náramkových hodinkách. Ty si Apple nechal dokonce již patentovat. Podle návrhu by měly mít monitor, který by obepnul celé zápěstí.

U novinky by tak měl být využit takzvaný flexibilní displej. Kvůli tomu dokonce Apple letos na jaře vypsal výběrové řízení na specialistu na ohebné dotykové panely.

Novinka by se měla jmenovat iWatch. Jejich existenci ale Apple zatím oficiálně nepotvrdil. Podle některých zdrojů by se na trhu chytré hodinky s logem nakousnutého jablka měly objevit nejdříve v průběhu příštího roku.

Letos se objevily spekulace také o tom, že vlastní zařízení tohoto typu chystá společnost Microsoft. Kdy by se měla novinka objevit na trhu a zda bude k dispozici pod značkou Microsoftu nebo Nokie, kterou chce americký softwarový gigant koupit, zatím není jasné.

Všechny tři nové přístroje by měly být uvedeny do prodeje 25. září ve 149 státech. Zda mezi nimi bude i Česká republika, zatím výrobce nepotvrdil. Otazník visí také nad cenou novinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám