Hlavní obsah

Nový superpočítač bude předpovídat počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Austrálie tento týden představila svůj nový superpočítač, který je nejvýkonnější v zemi a odhadem 27. na světě. Pomáhat bude klimatologům, kteří potřebují zpracovávat velké objemy dat, aby mohli předpovídat počasí a včas upozornit na jeho extrémy. Informuje o tom agentura AFP.

Foto: Australská národní univerzita

Superpočítač Raidžin

Článek

Počítač je ve středisku ANU, které se zaměřuje na počítačovou infrastrukturu. Ředitelka střediska Lindsay Bottenová uvedla, že stroj dokáže zvládat složité simulace a modely mnohem rychleji a podrobněji, než jakýkoli počítač, který byl dosud v Austrálii k dispozici.

Foto: Australská národní univerzita

Superpočítač Raidžin

Australská národní univerzita (ANU) v Canbeře superpočítač pojmenovala Raidžin - podle japonského boha hromu, blesku a bouří. Přístroj váží 70 tun, má 57 000 procesorových jednotek a 160 terabytů paměti.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám