Hlavní obsah

Počítačový trh zažívá nejdelší pokles v historii

– San Francisco

Celosvětové dodávky osobních počítačů se ve druhém čtvrtletí meziročně propadly o téměř 11 procent na 76 miliónů kusů. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Upozornila, že počítačový trh nyní zažívá nejdelší pokles ve své historii, protože dodávky se snížily již páté čtvrtletí za sebou.

Článek

Osobní počítače nyní čelí ostré konkurenci ze strany počítačových tabletů. Společnost Gartner již dříve uvedla, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače.

Klesající poptávka po osobních počítačích podle firmy Gartner není přechodným trendem, ale odráží dlouhodobou změnu v chování spotřebitelů. K rychlému růstu popularity počítačových tabletů přispívá mimo jiné pokles cen těchto přístrojů.

Analytička Mikako Kitagawaová ze společnosti Gartner upozornila, že tablety již nyní nahrazují levné osobní počítače na vyspělých trzích, jako jsou Spojené státy. Na rozvíjejících se trzích, například v Číně, se podle ní tablety stávají "prvním počítačovým zařízením pro mnoho lidí, kteří tak přinejlepším oddalují nákup osobního počítače".

V Česku spadly prodeje o 16 procent

Společnost Lenovo ve druhém čtvrtletí prodala téměř 12,7 miliónu osobních počítačů, takže její tržní podíl činil 16,7 procenta. Těsně za ní skončil s podílem 16,3 procenta rival Hewlett-Packard. Třetí místo obsadila americká firma Dell, jejíž podíl dosáhl 11,8 procenta. V České republice se prodej osobních počítačů podle IDC v prvním čtvrtletí propadl o 16 procent na 206 300 kusů.

Analytik Jay Chou z poradenské firmy IDC upozornil, že ve druhé polovině roku by se situace na trhu s osobními počítači mohla zlepšit. Odborníci předpokládají, že mnohé podniky v USA budou nahrazovat počítače s operačním systémem Windows XP. Microsoft bude pro tento systém vydávat aktualizace pouze do dubna, což uživatele nutí k přechodu na novější systémy, jako jsou Windows 7 a Windows 8, upozorňuje agentura DPA.

Analytici ze společnosti CLSA předpokládají, že pokles prodeje osobních počítačů po propadu ve druhém čtvrtletí zpomalí. V celém letošním roce očekávají pokles dodávek o sedm procent a napřesrok další snížení o 4,5 procenta.

Pokles dodávek ve druhém čtvrtletí podle IDC odráží pomalý přechod na systém Windows 8, který byl uveden na trh loni v říjnu. Kitagawaová nicméně upozorňuje, že systém Windows 8 je sice některými označován za důvod poklesu trhu s osobními počítači, ale podle IDC je takovýto názor nepodložený a nevysvětluje trvalý propad dodávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám