Hlavní obsah

Foxconn ukázal první tablet s operačním systémem Firefox

Novinky, zgl

Společnost Foxconn ukázala na tiskové konferenci partnerské firmy Mozilla první počítačový tablet, který je vybavený operačním systémem Firefox. Vývojáři nové platformy a stejnojmenného internetového prohlížeče věří, že systém s logem ohnivé lišky zaujme zákazníky natolik, že ji do svého portfolia zařadí i další výrobci.

Foto: Mozilla

První počítačový tablet s operačním systémem Firefox od společnosti Foxconn

Článek

Tablet má poměrně jednoduchý design. Jaké jsou jeho konkrétní technické parametry, úhlopříčka či rozlišení displeje, zatím ale tvůrci neprozradili. Jisté není ani to, kdy by se měl objevit na pultech obchodů a jaká bude jeho cena.

Tablet není navíc jediným zařízením se systémem Firefox OS, kterému se společnost Foxconn plánuje věnovat. „Z konference je patrné, že se jedná o mobilní telefony a tablety. Zmiňovány jsou ale i další zařízení, jako například TV,“ konstatoval Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

„Pro Firefox OS je to každopádně dobrá zpráva. I věci jako zájem výrobců, operátorů a tvůrců obsahu rozhodují o tom, zda bude systém úspěšný či nikoli,“ konstatoval Cvrček.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s tím se také rozšiřovat uživatelská základna.

Firefox bude světová trojka, věří tvůrci

S operačním systémem Firefox má vedení Mozilly velké plány. Na trh se v letošním roce chystají levné chytré telefony i modely pro náročnější uživatele. Spolupráce je již dojednávána například s firmami LG, ZTE, Huawei, Alcatel či Sony. [celá zpráva]

Tvůrci počítají, že se platforma postupně probojuje na třetí příčku mezi nejpoužívanějšími operačními systémy. Přeskočit by tak měla mobilní systém Windows Phone od Microsoftu. První a druhá příčka aktuálně patří Androidu a iOS od Applu.

Foto: Geeksphone

Keon (vlevo) a Peak

První dva mobily vybavené systémem Firefox OS, které jsou určeny především pro vývojáře aplikací, už Mozilla odhalila začátkem roku. Na vybraných zahraničních trzích se začaly prodávat už v průběhu předminulého měsíce. [celá zpráva]

Základní model Keon bude disponovat procesorem Qualcomm Snapdragon S1 s taktem 1 GHz a 512 MB operační paměti. Úložný prostor dosahuje kapacity 4 GB a je možné jej rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD. Novinka nabídne 3,5palcový displej s rozlišením HVGA a třímegapixelový fotoaparát.

Druhý model nazvaný Peak ve srovnání s Keonem bude vybaven 4,3palcovým IPS displejem s rozlišením qHD a osmimegapixelovým fotoaparátem. Peak bude také výkonnější, a to především díky procesoru Qualcomm Snapdragon S4, který bude pracovat na frekvenci 1,2 GHz. Ve výbavě obou modelů nebude chybět Wi-Fi, světelný senzor, GPS čip či G-Senzor pro automatické otáčení displeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám