Hlavní obsah

Prodej PC v Česku do března klesl o 16 procent na 206 300 kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej osobních počítačů v Česku v prvním čtvrtletí klesl o 16 procent na 206 300 kusů. Důvodem jsou loňské vysoké prodeje i přechod zákazníků od netbooků k tabletům. Uvedla to analytická firma IDC.

Článek

Největší množství osobních počítačů dodala v prvním čtvrtletí na český trh společnost HP, i když její prodej klesl o třetinu na 39 900 PC. Druhé Lenovo zvýšilo odbyt o jedno procento na 33 000 počítačů a zároveň se poprvé stalo jedničkou na trhu notebooků. Třetí v celkových prodejích skončil Acer s růstem o pět procent na 31 700 PC.

Trend poklesu prodeje počítačů je patrný i ve světě. Analytici IDC dokonce tento týden připustili, že propad bude ještě výraznější, než se původně očekávalo.

Prodej tabletů v letošním roce vyskočí podle IDC o 58,7 procenta a poprvé překoná dodávky notebooků. Do roku 2015 by už měl být odbyt tabletů vyšší než prodej všech osobních počítačů, protože uživatelé spokojení s tablety už nebudou chtít nahrazovat stárnoucí laptopy a stolní počítače.

„Dodávky tabletů dosáhly svého historického maxima. Během prvního čtvrtletí se prodalo 40,6 miliónu přístrojů, což je meziroční nárůst o 117 procent. Poptávka po tabletech je mezi spotřebiteli opravdu silná,“ konstatoval Peter King, šéf divize tabletů ve Strategy Analytics.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám