Hlavní obsah

Tablety drtí počítače více, než původně analytici předpokládali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový prodej osobních počítačů letos kvůli konkurenci tabletů čeká mnohem hlubší propad, než se očekávalo. Společnost IDC, která se zabývá zkoumáním trhu, v úterý přehodnotila svůj výhled poklesu dodávek počítačů do prodejní sítě na 7,8 procenta. IDC dosud předpokládala, že po loňském snížení o 3,2 procenta se tempo poklesu letos zmírní na 1,3 procenta.

Foto: Apple

Trhu s tablety stále kraluje Apple iPad.

Článek

Prodej tabletů v letošním roce vyskočí podle IDC o 58,7 procenta a poprvé překoná dodávky notebooků. Do roku 2015 by už měl být odbyt tabletů vyšší než prodej všech osobních počítačů, protože uživatelé spokojení s tablety už nebudou chtít nahrazovat stárnoucí laptopy a stolní počítače.

Zájem o počítačové tablety rozpoutala společnost Apple se svým iPadem v roce 2010. Americký počítačový gigant si stále drží na trhu prvenství. Operační systém iOS, kterým je jablečný tablet vybaven, měl v prvním čtvrtletí tržní podíl 48,2 procenta. Ještě loni během prvních tří měsíců roku to přitom bylo 63,1 procenta.

Dodávky tabletů dosáhly svého historického maxima.
šéf divize tabletů ve Strategy Analytics Peter King

Druhé místo patřilo přístrojům s operačním systémem Android, který si z loňských 34,2 procenta polepšil v letošním prvním čtvrtletí na 43,4 procenta. Výrazně si polepšila také platforma Windows. Ta se z nuly vyhoupla na 7,4 procenta.

„Dodávky tabletů dosáhly svého historického maxima. Během prvního čtvrtletí se prodalo 40,6 miliónu přístrojů, což je meziroční nárůst o 117 procent. Poptávka po tabletech je mezi spotřebiteli opravdu silná,“ konstatoval Peter King, šéf divize tabletů ve Strategy Analytics.

Celosvětový prodej osobních počítačů loni klesl poprvé od roku 2001. V příštím roce čeká IDC další snížení jejich dodávek o 1,2 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám