Hlavní obsah

Mobilní revoluce: školačka přišla na způsob, jak nabít telefon za 20 sekund

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z největších slabin moderních chytrých telefonů je výdrž baterie. Ty nejvýkonnější stroje se bez elektrické zásuvky obejdou zpravidla pouhý den a plné nabití pak trvá klidně i několik hodin. Právě tomu by měl ale udělat přítrž vynález teprve 18leté studentky z Kalifornie Eeshy Khareové.

BEZ KOMENTÁŘE: Mladá studentka získala za svůj vynález více jak milión korunVideo: Intel

 
Článek

„Baterie mého telefonu vždycky umře v tu nejméně vhodnou dobu,“ osvětlila pro server NBC Khareová důvody, které ji vedly k výrobě revolučního zařízení. V podstatě se jedná o malý, rychle se nabíjející kondenzátor, který by měl u nových telefonů nahradit tradiční bateriové akumulátory.

Jeho výhody jsou totiž nesporné. Kromě toho, že se dokáže na plnou kapacitu nabít za pouhé dvě desítky vteřin, je navíc vyroben z flexibilního materiálu. Používat jej tedy bude možné bez problémů v ohebných zařízeních, na kterých již výrobci v současnosti usilovně pracují. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Zařízení MorePhone dokáže měnit tvar

Mladá studentka věří, že kromě mobilních telefonů by její vynález mohl být využíván také v počítačových tabletech, noteboocích nebo dokonce také v elektromobilech. Novinka má totiž podle testů až desetkrát vyšší životnost než běžné akumulátory.

Přednosti rychle se nabíjejícího kondenzátoru prezentovala Khareová v rámci konference Intel Science and Engineering Fair, na kterou se každoročně sjíždějí vědci z celého světa. Její vynález byl pořadateli z 1600 přihlášených projektů oceněn jako jeden ze tří nejlepších. Za to získala 50 000 USD, tedy více než milión korun.

Foto: Intel

Eesha Khareová při přebírání ceny za svůj vynález na konferenci Intel Science and Engineering Fair

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám