Hlavní obsah

Ceny počítačů budou letos stagnovat

Ceny nových počítačů na českém trhu loni vzrostly o jednotky procent. Letos prodejci čekají spíše stagnaci, v určitých segmentech pokles cen. Vyplývá to z informací firem.

Článek

Mírný růst cen podle mluvčího českého zastoupení Intel Pavla Svobody způsobil nástup stále oblíbenějších ultrabooků. "Nabídka se neustále rozšiřuje a zákazníci jsou si ochotni připlatit za produkty, u kterých vidí vyšší přidanou hodnotu, mají například pokročilejší procesor nebo displej s větším rozlišením," uvedl.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Velký zájem je o ultrabooky v cenové hladině pod 20 000 korun a o výkonné stroje s cenou mezi 25 000 a 30 000 Kč. Možný růst cen se čeká u tzv. konvertibilních ultrabooků, které se nyní dostávají do prodeje, jako je Lenovo Yoga 13 nebo Asus Taichi.

Foto: Asus

Taichi 21

Růst cen zhruba o dvě procenta loni zaznamenal Hewlett-Packard a to rovněž kvůli ultrabookům. "Kvůli vyšší cenové hladině u ultrabooků se ne všichni zájemci rozhodnou ke koupi, proto HP nabízí i levnější řešení v podobě sleekbooků, což je přenosný počítač, u kterého vyniká mobilita, rychlost a dlouhá životnost baterie," dodala manažerka počítačové divize HP Yveta Holečková.

Levné netbooky prakticky zmizely 

Některé kategorie přenosných počítačů naopak podle mluvčího Aceru Antonína Řezáče zaznamenaly pokles. Šlo zejména o produkty se starším operačním systémem Windows 7. Z prodeje pak prakticky úplně zmizely netbooky, které jsou nahrazovány levnějšími modely notebooků s 11,6palcovým displejem a zejména tablety.

"Tablety celkově zažívají velký boom. Úplnou novinkou jsou tablety s operačním systémem Windows 8. První dodávky velmi očekávaného modelu W510 byly vyprodány prakticky ve chvíli naskladnění. Opravdu masové prodeje se ovšem odehrávají v kategoriích s nižší cenou, kde zatím chyběl značkový zástupce. Tím je nyní sedmipalcový Acer Iconia Tab B1 za 3333 Kč," doplnil Řezáč.

Foto: Acer

Acer Iconia Tab B1

Klasické stolní počítače zažívají dlouhodobě prodejní útlum. Vznikají ale nové kategorie, jako jsou například cenově dostupné nettopy a all-in-one PC, které mají vlastní procesor a paměť integrovanou v displeji. Díky novým zařízením se výrobcům daří prodeje držet na stabilní úrovni, stejně jako cenu. Nejprodávanější je kategorie kolem 10 000 Kč.

Acer předpovídá pro letošní rok stabilní ceny s jednou výjimkou. Tou jsou notebooky s dotykovou obrazovkou, kde vzhledem k rostoucímu zájmu a vyšší produkci zařízení půjdou ceny dolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám