Hlavní obsah

CES 2013: Dell vyrobil miniaturní počítač o velikosti USB flashky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu CES 2013 v Las Vegas je k vidění celá řada zajímavých počítačů. Jedním z nich je i novinka nazývaná Ophelia, kterou vyrobila společnost Dell. Nejedná se ale o supervýkonný stroj, který by cílil na ty nejnáročnější uživatele. Zákazníky se snaží zaujmout velice kompaktními rozměry.

Foto: Dell

Porovnání velikosti počítače Dell Ophelia s brýlemi.

Článek

Nový počítač Dell Ophelia není o moc větší než obyčejný flash disk. I přes drobné rozměry mu ale nechybí vestavěný WiFi či Bluetooth adaptér, či možnost připojení klávesnice, myši i monitoru.

Novinku je možné využívat ve dvou režimech. Díky operačnímu systému Android je možné brouzdat na webu, připojovat se k sociálním sítím i přehrávat multimédia. Dell počítá i s nasazením ve firemním prostředí.

„Novinka bude pracovat i v cloudu. To znamená, že na jediném serveru bude moci běžet klidně několik virtuálních počítačů a zaměstnanci se k nim budou moci připojit z kanceláře i domova pouze prostřednictvím Ophelie,“ uvedla Allison Dariová ze společnosti Dell.

O úspěchu rozhodne cena

Firmy tak budou podle ní moci výrazně ušetřit při nákupu počítačů, protože Dell Ophelia bude výrazně levnější. Za jakou cenu se bude novinka prodávat, ale neprozradila. Dostupná by měla být v první polovině letošního roku.

Právě cena rozhodne o úspěchu novinky. Podobné zařízení nazývané MiniPC MK802 totiž již od loňského roku prodává společnost RikoMagic. Pořídit jej je možné za 1900 Kč. [celá zpráva]

Foto: RikoMagic

MiniPC MK802

Srdcem miniaturního PC je jednojádrový procesor Cortex-A8 taktovaný na 1,5 GHz, kterým jsou vybaveny i některé chytré telefony a počítačové tablety. Výkon tedy není nijak oslnivý, na druhou stranu pro základní multimediální využití jistě stačí.

K dispozici je 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor, který je navíc možné rozšířit díky paměťovým kartám typu microSD. Nechybí ani podpora bezdrátového standardu WiFi pro připojení k internetu. Novinku pohání operační systém Android.

MiniPC MK802 je vybaven HDMI výstupem a klasickým USB konektorem. Problém tak nebude připojit jej prakticky ke všem novým monitorům a dokonce i televizorům, u kterých může fungovat jako levné multimediální centrum. Podporováno je i Full HD rozlišení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám