Hlavní obsah

Miniaturní počítač za 700 Kč dokáže nahradit i notebook

Novinky, zgl

Fantazii se meze nekladou. Touto poučkou se nejspíše řídil i Nathan Morgan z texaského Austinu, který proměnil jeden z nejmenších počítačů na světě Raspberry Pi na miniaturní notebook. Tomu nechybí nic, co byste čekali od klasického přenosného počítače – monitor, klávesnice i dlouhá výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se totiž dokáže obejít až deset hodin.

Foto: Blog Nathana Morgana

Raspberry Pi jako přenosný počítač

Článek

Počítač Raspberry Pi se stal v minulém roce díky svým kompaktním rozměrům a nízké pořizovací ceně naprostým fenoménem. Přestože přístroj je možné v přepočtu pořídit za sumu okolo 700 Kč, není o moc větší než obyčejná kreditní karta.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Jeho srdcem je procesor ARM1176JZFS s frekvencí 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ten má k dispozici 256 MB operační paměti a grafický čip s architekturou ARM, který má dostatek výkonu pro přehrávání videa ve vysokém rozlišení (1080p).

Jedinou nevýhodou je, že se novinka kvůli co nejnižší ceně dodává bez jakéhokoliv obalu, respektive počítačové skříně. Právě proto se Morgan rozhodl vytvořit unikátní šasi, které kromě ochrany jednotlivých součástek bude fungovat také jako přenosný počítač.

Foto: Blog Nathana Morgana

Raspberry Pi jako přenosný počítač

Většinu dílů nemusel Texasan dlouze shánět, sám se totiž věnuje opravám přenosných počítačů již několik let. Nutno podotknout, že přestavba počítače však není žádná levná záležitost. Zatímco samotné Raspberry Pi je možné pořídit za méně než tisícovku, další komponenty pro přestavbu vyjdou na bezmála 5000 korun.

Za tuto sumu získají zájemci mimo jiné 3,5palcový displej s poměrem stran 4:3 a s rozlišením 640 x 480 pixelů, miniaturní QWERTY klávesnici se zabudovaným touchpadem, který nahrazuje funkce myši. Za další dva tisíce je pak možné rozšířit původní paměť s kapacitou 4 GB na 68 GB prostřednictvím SSD jednotky.

Foto: Blog Nathana Morgana

Raspberry Pi jako přenosný počítač

Šasi nového notebooku si nechal vytisknout na 3D tiskárně. Na svůj blog pak umístil kompletní návod, jak Raspberry Pi přestavět, i kde se dají jednotlivé díly zakoupit.

Počítač lze provozovat s operačním systémem Linux, na výběr je přitom verze pro začátečníky i pokročilé uživatele. Pod Linuxem je možno novinku používat pro prohlížení internetu, případně pro rychlou komunikaci (chat) a email.

Nahradí i multimediální centrum 

Ať už samotnou platformu Raspberry Pi nebo předělaný notebook dokáže pracovat také se speciálním programem pro multimediální centra XBMC. Tento program je uzpůsoben pro přehrávání filmů, HD videí, fotografií a hudebních souborů ze síťových disků, internetu, nebo z USB flash disku.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Pro využití Raspberry Pi jako multimediálního centra stačí připojit napájení, HDMI kabel do TV, síťový kabel a USB klávesnici. V případě použití bezdrátové klávesnice je vhodné nejdříve ověřit kompatibilitu s počítačem – některé bezdrátové adaptéry totiž novinka nedokáže dostatečně napájet.

Na dálku pak lze z pohodlí sedačky spouštět filmy, které jsou uloženy třeba na pevném počítači v pracovně. Přehrávání Full HD filmů je plynulé, je ale potřeba počítat s delší odezvou v menu, nebo při načítání filmů. XBMC obsahuje mnoho zásuvných modulů (pluginů), které umožní například sledování videa z YouTube a podobně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám