Hlavní obsah

Před 85 lety se narodil otec mikročipů Robert Noyce

Od digitálních hodinek a kalkulaček přes mobilní telefony a digitální fotoaparáty až po počítače a složité lékařské či letecké přístroje - tam všude se používají mikročipy neboli integrované obvody. První mikročip vynalezli nezávisle na sobě dva Američané - Jack Kilby a Robert Noyce, od jehož narození uplyne 12. prosince 85 let a který byl rovněž spoluzakladatelem společnosti Intel.

Foto: Intel

Robert Noyce

Článek

Svůj integrovaný obvod si nechal Noyce patentovat v červenci 1959, pár měsíců poté, co první mikročip představil v roce 1958 Kilby. Jenže zatímco ten první od Kilbyho byla malá skleněná destička s nedbale přilepeným plátkem germania, Noyce použil levný křemík, což byl důležitý předpoklad pro pozdější masovou výrobu. Právní bitva o patenty mezi nimi nakonec skončila smírem a revoluce v počítačových technologiích mohla vypuknout.

Robert Noyce získal v roce 1953 doktorát z fyziky na Massachusettském technickém institutu. Poté pracoval tři roky jako vývojář u firmy Philco ve Filadelfii, než se připojil k týmu Williama Shockleyho, spoluvynálezce tranzistoru.

Od něj po roce odešel a spoluzaložil společnost Fairchild Semiconductor. Tu opustil v 1968 s Gordonem Moorem, aby vytvořili firmu Intel. V ní pracoval Noyce až do konce života, zemřel 3. června 1990.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám