Hlavní obsah

Mobily a tablety budou výkonnější než notebooky i stolní počítače

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty nejvýkonnější domácí počítačové sestavy jsou dnes vybaveny šestijádrovými procesory. V brzké době by je ale mohly tablety a mobily strčit hravě do kapsy. Společnost Intel totiž pracuje na novém mobilním procesoru, který bude disponovat 48 jádry.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Intelu Justin Rattner

Článek

Prototyp nového procesoru má Intel podle serveru Computerworld ukrytý ve svých laboratořích v Barceloně. Detailní informace o chystané novince ale zatím důkladně tají.

Jisté tak ani není, kdy by se první počítačové tablety a chytré telefony s tímto procesorem mohly poprvé ukázat na trhu. Příští rok to ale určitě nebude, střízlivé odhady hovoří spíše až o deseti letech, i když šéf Intelu Justin Rattner tvrdí, že by to „mohlo být ještě dříve“.

Díky novým procesorům by mobilní přístroje měly zvládat bez problémů disciplíny, které jim byly až doposud kvůli nízkému výkonu zapovězeny. „Pro rozšířenou realitu potřebujete ohromný výpočetní výkon,“ naznačil Rattner, k čemu by mohl být nový procesor využit.

Jedním z největších problémů, se kterým se budou muset pánové inženýři vypořádat, bude nejspíše spotřeba. Současné chytré telefony se čtyřjádrovými procesory a velkým dotykovým displejem totiž nevydrží na baterii zpravidla déle než jeden den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám