Hlavní obsah

Popularita tabletů drtí výrobce klasických počítačů

Počítačové tablety se těší stále větší popularitě, jejich prodeje se letos vyšplhají podle odhadů analytiků až ke 200 miliónům prodaných přístrojů. Naopak poptávka po stolních počítačích a noteboocích nijak závratně neroste, naopak v některých případech dokonce klesá. Jeden příklad za všechny: Dellu se ve třetím čtvrtletí propadl zisk o 47 procent.

Článek

Zástupci Dellu oznámili, že tržby firmy ve třetím kvartálu klesly o 11 procent na 13,7 miliardy dolarů, ale ve stávajícím čtvrtletí očekává firma díky vánoční nákupní horečce růst až o pět procent. Čisté příjmy společnosti činily v uplynulém čtvrtletí 475 miliónů dolarů, což je 27 centů na akcii. Ve stejném období loňského roku to bylo 893 miliónů dolarů a 49 centů na akcii.

Na menším zisku firmy se odrazil pokles prodeje počítačů i pokles poptávky ze strany velkých společností. Kdysi největší výrobce osobních počítačů se snaží uhájit pozici na trhu proti asijským konkurentům jako je Lenovo.

Analytici navíc očekávají, že letos poprvé po 11 letech prodeje osobních počítačů klesnou. "Trh s osobními počítači je na cestě k prvnímu ročnímu propadu od roku 2001, kdy se začal rozmáhat internet," uvedl analytik Craig Stice. Celkem se podle odhadů analytiků letos prodá 348,7 miliónu počítačů. Je to o 1,2 procenta méně než loni, kdy se jich prodalo 352,8 miliónu.

Foto: Apple

iPad Mini

Celosvětový prodej počítačových tabletů se podle výzkumné společnosti IDC ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o polovinu na 27,8 miliónu přístrojů. Nekorunovaným králem trhu je neustále iPad od Applu, i když jeho podíl neustále klesá.

Apple zvýšil prodej tabletů o 26 procent na 14 miliónů kusů, zatímco prodej Samsungu stoupl o 325 procent na 5,1 miliónu kusů. Podíl Samsungu na trhu tak stoupl na 18,4 procenta z 6,5 procenta před rokem. Podíl Applu naopak klesl na 50,4 procenta z téměř 60 procent.

Prodejům tabletů nahrává příznivá cena 

Prodejům tabletů nahrává mimo jiné příznivá pořizovací cena. Zatímco ještě loni se základní modely prodávaly okolo deseti tisíc korun, letos je možné slušně vybavený tablet koupit už za méně než šest tisíc korun.

Ceny tabletu Samsung Galaxy Tab II se sedmipalcovým displejem startují podle nákupního rádce Zboží.cz na 5599 Kč. Stejně vybavený Asus Nexus 7 je pak možné pořídit za 5614 Kč a Kindle Fire od Amazonu za 5490 Kč. Na trhu se najdou ale ještě levnější přístroje, například PocketBook Surfpad vyjde na 2799 Kč. [celá zpráva]

K příznivější cenové politice přistoupila také společnost Apple. Zatím všechny nové jablečné tablety se prodávaly v Česku vždy za více než deset tisíc korun. iPad Mini je ale možné aktuálně zakoupit za 8309 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám