Hlavní obsah

Ultrabooky se prodávají daleko hůře, než se čekalo

Novinky, mif

Lehké a výkonné ultrabooky se začaly prodávat na konci minulého roku. Tehdy jim analytici předpovídali díky jejich nesporným přednostem zářnou budoucnost. Jak se ale nyní ukazuje, prodeje za letošní rok budou výrazně nižší, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z analýzy agentury iSuppli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Globální prodeje ultrabooků zaostávají za očekáváním v roce 2012,“ uvedl hlavní analytik iSuppli Craig Stice s tím, že podle původních odhadů se letos mělo prodat na 22 miliónů těchto přenosných počítačů. Podle analýzy iSuppli ale zákazníci na celém světě letos koupí maximálně 10,3 miliónu ultrabooků.

Ultrabookům tak v prodejnosti nepomohlo ani rozšíření nabídky jednotlivých modelů, ani výrazné snížení cen. Zatímco na konci loňského roku se nejlevnější přístroje prodávaly za 20 000 korun, nyní je to o pět tisíc méně.

Foto: Acer

Acer Aspire TimeLine M3

Aktuálně nejlevnějším modelem na trhu je Acer Aspire TimeLine M3, první ultrabook s 15palcovým displejem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, jej je možné zakoupit od 14 870 do 15 795 Kč.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám