Hlavní obsah

Šest z deseti prodaných počítačů jsou notebooky

Notebookům se daří v posledních letech stále lépe a lépe. Za poslední rok vzrostl jejich podíl na trhu o pět procentních bodů na více než 59 procent. I se stolními počítači se v prvním pololetí prodalo 496 500 přístrojů, což je meziroční nárůst o 11 procent. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obchodníkům se dařilo především na začátku roku. V druhém pololetí se prodej zvýšil jen o dvě procenta na 227 500 PC, když prodej notebooků rostl o 13 procent.

Nákupy táhly především firmy, na které připadalo přes 300 000 prodaných PC, domácí uživatelé si pořídili zhruba 196 500 nových počítačů. Nejprodávanější značkou byl Hewlett-Packard s 95 000 počítači, druhou pozici si udržel Acer s 63 500 PC, těsně následovaný čínskou značkou Lenovo. Loni třetí Dell klesl na páté místo.

Celosvětové dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o 0,1 procenta na 87,5 miliónu kusů. Důvodem jsou ekonomická nejistota a konkurence ze strany chytrých telefonů a tabletů.

Prodeje počítačů by mohly výrazně stoupnout letos na podzim. Americký softwarový gigant Microsoft totiž plánuje od konce října začít prodávat svůj nový operační systém Windows 8. Společně s ním se na trhu objeví desítky nových strojů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám