Hlavní obsah

Apple začal vyrábět iPad Mini, prodávat se bude za 5000 Kč

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhalení iPadu Mini, které je podle neoficiálních informací plánováno na 12. září, se již nezadržitelně blíží. Není proto divu, že společnost Apple již zahájila výrobu tohoto nového počítačového tabletu. Uvedl to server DigiTimes s odvoláním na důvěryhodný zdroj, který je obeznámen s dodávkami jednotlivých hardwarových součástek pro Apple.

Foto: Reuters

Aktuálně se v obchodech prodává třetí generace iPadu.

Článek

Podle DigiTimesu začaly být Applu dodávány displeje s úhlopříčkou 7,85 palce už v červnu. Právě takto velkým monitorem by přitom měl iPad Mini skutečně disponovat. Dodávky se pohybují v řádech několika set tisíc kusů displejů měsíčně, od září by ale měly vzrůst až na čtyři milióny za měsíc.

Informace o nových přístrojích zapadají do mozaiky zpráv, které na veřejnost unikly již dříve. „Sedmipalcový iPad Apple ukáže v říjnu, společně s novým iPhonem. Podle našich zdrojů navíc bude cena novinky nastavena agresivně nízko, stejně jako to Apple udělal se svým MP3 přehrávačem v roce 2004 – nenechá naprosto žádný prostor pro konkurenci,“ prozradil šéfredaktor serveru iMore René Ritchie.

Pokud se informace o nízké ceně potvrdí, bude iPad Mini nejlevnějším jablečným tabletem v historii. Až doposud totiž všechny modely stály po uvedení na trh více než deset tisíc korun. Nízkou cenu je podle některých pozorovatelů Apple nucen nastavit především kvůli stále vzrůstající konkurenci, nejlevnější tablety se aktuálně prodávají už okolo 3000 Kč.

O slovo se hlásí Microsoft a Amazon

Za čtyři tisíce chce svůj tablet Surface nabízet také Microsoft. Ten bude postaven na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony. Prodávat se bude ale také výkonnější varianta za 16 tisíc, která bude konkurovat především ultrabookům.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Obě verze budou vybaveny speciálním krytem, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Na zadní straně zařízení pak bude umístěn speciální výklopný stojánek, díky kterému půjdou jednoduše sledovat filmy.

Levné tablety chystá také společnost Amazon. Na trhu by se měly objevit hned čtyři nové verze, které budou ještě tenčí a lehčí než stávající model Fire. Novinky se od sebe budou lišit především úhlopříčkou displeje. K dispozici bude sedmipalcová a 8,9palcová verze s rozlišením 1280 x 800 pixelů. Obě varianty se pak budou prodávat buď s WiFi nebo 3G modulem pro přístup na internet.

Informace o plánovaných tabletech společnost Amazon zatím oficiálně nepotvrdila. Podle serveru AllThingsD by se přesto novinky měly začít prodávat už v průběhu třetího kvartálu letošního roku. Jak je pro výrobce typické, zákazníky se bude opět snažit zaujmout především nízkou cenou.

Aktuálně nabízená první generace tabletu Kindle Fire se v Česku prodává za pět a půl tisíce korun, v zahraničí ještě o více jak tisícovku levněji. Má sedmipalcový displej s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů a dvoujádrový procesor. Hmotnost jen mírně přesahuje 400 gramů a tloušťka je jen 11 mm. K internetu se připojuje pouze pomocí WiFi sítí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám