Hlavní obsah

Obří televizor s extrémním rozlišením bude stát půl miliónu korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost LG začne v září v Evropě prodávat svůj nejnovější televizor s úhlopříčkou 84 palců, tedy více než dva metry. Novinka navíc nabídne největší rozlišení na světě a zároveň dokáže zobrazit obraz ve 3D. Upozornil na to server The Verge.

Foto: LG

Nový televizor od LG má úhlopříčku 84 palců a rozlišení Ultra Definition

Článek

Většina špičkových televizorů má v dnešní době rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Novinka od společnosti LG nabídne jako jedna z prvních na trhu rozlišení Ultra Definition (3840 x 2160 pixelů), které je čtyřikrát vyšší než v případě Full HD.

„Televizor integruje nejmodernější technologie, které má LG k dispozici, jako je technologie LG Cinema 3D s rozlišením Ultra Definition a Smart TV funkce. Lepší zábavní centrum na takto velké televizi si lze jen těžko představit,“ uvedl Martin Malý, mluvčí LG Electronics CZ.

LG Cinema 3D používá k zobrazení 3D obrazu princip polarizace. Polarizační brýle zajišťují, že se do levého i pravého oka dostává správný obraz. Výhod oproti aktivním brýlím je hned několik. První z nich je ta, že zatímco u aktivních brýlí obraz bliká a každému oku je přerušovaně posílán minimálně 30krát za vteřinu jiný snímek, u polarizační (nebo také jinak označované pasivní) technologie vidí oči obraz stále, bez přestávek. Tím se zrak šetří.

Foto: LG

Ke sledování 3D obrazu jsou i novinky potřeba speciální brýle

Novinka nabízí také další funkce, jako je například ovládání pomocí hlasových povelů nebo instalace nejrůznějších aplikací, jako jsou hry či programy pro přístup na sociální sítě. K dispozici je již nyní více než tisíc aplikací.

Nový 84palcový televizor od LG si ale nebude moci rozhodně pořídit každý, prodávat by se totiž měl na evropském i americkém trhu už příští měsíc za 22 100 USD, tedy 450 tisíc korun. Lze tedy předpokládat, že primárně si budou novinku kupovat firmy pro propagační účely. Kdy přesně bude dostupná na tuzemském trhu, zatím není známo.

Jak vybrat televizor a neztratit se v lákadlech prodejců

Ještě před pár lety byl výběr plochého televizoru pěkný oříšek. Lidé museli důkladně sledovat hodnoty podsvícení, odezvy i jasu a přístroje ještě před nákupem vyzkoušet, aby nekoupili zajíce v pytli. Na některých modelech totiž vinou nerovnoměrného podsvícení byly vidět světlejší fleky, jiné zase zobrazovaly akční scény kvůli pomalé odezvě rozmazaně.

Situace se ale v poslední době změnila. Pokud pomineme úhlopříčku displeje, většina televizorů má v dnešní době parametry velice podobné a i ty nejlevnější modely mají velice vyrovnanou kvalitu obrazu. Rozdíly poznají spíše fajnšmekři u vyšších cenových tříd.

Výrobci se tak snaží nalákat zákazníky na nové technologie. Například řada přístrojů je vybavena USB konektory, ke kterým je možné připojit externí pevný disk. Ten pak slouží pro přehrávání filmů i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů. [celá zpráva]

Pro srovnání konkurenční Sharp nabízí 90palcový televizor za 225 tisíc korun. Rozdíl v ceně má však své opodstatnění – TV od Sharpu má jen Full HD rozlišení. Rozlišení Ultra Definition pak nabízí například Toshiba Regza 55XS5, která má však úhlopříčku jen 55 palců. Tomu odpovídá i její pořizovací cena – 190 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám