Hlavní obsah

Průměrná cena ultrabooků letos klesne pod 20 000 korun

Nejlevnější ultrabooky se v dnešní době prodávají už za 15 000 korun. Průměrná cena těchto kompaktních a výkonných laptopů se pak pohybuje mezi 20 a 25 tisíci korun. Ještě před koncem roku by ale průměrná pořizovací cena měla klesnout pod 20 000 Kč. Uvedl to generální ředitel Lenovo ČR Petr Toman.

Foto: Lenovo

Ultrabook Lenovo Yoga

Článek

S poklesem cen a nástupem Windows 8 by se mohl rozšířit zájem o ultrabooky jako novou kategorii přenosných počítačů. Kategorie ultrabooků, která byla oficiálně představena na podzim loňského roku, podle Tomana reaguje na aktuální požadavky uživatelů, kteří chtějí designové, tenké a lehké notebooky s dlouhou výdrží na baterii a dobrým výkonem.

Ultrabooky jsou však v současnosti díky svým cenám vnímány spíše jako prémiové produkty, a právě na toto se snaží zareagovat všichni výrobci tím, že rozšiřují svá portfolia o modely notebooků, které jsou cenově přívětivější a zároveň splňují nebo se přibližují k parametrům ultrabooků. "Tento trend bude pokračovat do konce letošního roku a lze očekávat, že bude pokračovat i v následujícím roce," uvedl Toman.

Nová éra počítačového trhu

V nejbližších šesti měsících si podle průzkumu Lenova hodlá nový notebook zakoupit 27 procent Čechů a nejčastěji do něj plánují investovat mezi 10 000 až 15 000 Kč. "Tento trend ukazuje, že lidé vnímají notebook stejně jako jakoukoli spotřební věc. Kupují si nové modely, protože chtějí mít k dispozici nejmodernější technologie. Nejvýraznější je tento trend u mladých spotřebitelů, kteří nejrychleji reagují na technologické novinky a v neposlední řadě chtějí být cool," uvedl Toman.

Počítačový trh podle Tomana vstupuje do nové éry, kdy klíčovým zařízením zůstává i nadále počítač, bude se však propojovat s ostatními zařízeními, jako jsou tablety, televize nebo chytré telefony. Navíc se u nich objeví i vlastnosti typické pro jiná zařízení. Notebooky se budou moci skládat, otáčet, takže z nich budou moci vzniknout i tablety, a budou mít dotykové displeje.

Foto: Acer

Acer Aspire TimeLine M3

Aktuálně nejlevnějším modelem na trhu je Acer Aspire TimeLine M3, první ultrabook s 15palcovým displejem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, jej je možné zakoupit od 14 746 do 15 380 Kč.

O výběru notebooku rozhodují technické parametry

Nákup nového počítače plánuje v nadcházejících třech letech téměř polovina lidí. Podle výrobců budou uživatelé dávat přednost především notebookům.

Roli přitom ve většině případů při rozhodování nebude hrát barva ani názory přátel, hlavní jsou technické parametry. Vyplývá to z analýzy agentury TNS Pentor, která byla zadána společností Toshiba.

Nejdůležitější jsou podle oslovených respondentů technické parametry, jako je výkon a typ procesoru nebo kapacita operační paměti. Hardwarová specifikace získala pět bodů ze šesti možných, přičemž více je lépe. Prakticky za stejně důležitou pak lidé považují výdrž baterie (4,7) a cenu (4,6). [celá zpráva]

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo při odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám