Hlavní obsah

První počítač od Applu byl vydražen za více než 7,5 miliónu korun

– New York

a 374 500 dolarů (více než 7,5 milionu korun) se v newoyorské aukční síni Sotheby's v pátek prodal první počítač americké firmy Apple. Nový majitel za historický kousek Apple I z roku 1976 zaplatil dvojnásobek nejvyššího odhadu, uvedla v sobotu s odvoláním na informace aukčního domu agentura AFP.

Foto: Aukční síň Sotheby's

Apple I

Článek

Apple I sestavil spoluzakladatel nynějšího technologického gigantu Steve Wozniak. Další spoluzakladatel Steve Jobs měl na starosti propagaci nového výrobku. Počítač byl uveden na trh v červenci 1976 za cenu 666,66 dolaru (nyní více než 13.400 korun).

Exemplář, který v pátek vydražil anonymní dražitel po telefonu, je jedním z šesti těchto historických počítačů, které jsou schopné provozu. Celkem podle Sotheby's existuje ještě asi pět desítek Applů I. "Apple I jakožto první osobní počítač značí začátek nové éry, ve které se počítače měly stát dostupné všem," uvedl aukční dům.

Chytré telefony a počítačové tablety

Firma Apple se zpočátku soustředila na výrobu osobních počítačů. V uplynulých deseti letech však začala nabízet rovněž populární hudební přehrávače iPod, mobilní telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Spustila také internetovou prodejnu hudby iTunes.

MacBook ProVideo: www.apple.com

Jednou z posledních novinek firmy je nový extrémně tenký a výkonný notebook nazývaný MacBook Pro, který technicky i designem vychází z iPadu. Displej novinky skutečně vypadá jako počítačový tablet od Applu, který má však k sobě navíc připojenou klávesnici. Právě 15,4palcový displej je jednou z největších předností novinky – má totiž úctyhodné rozlišení 2880 x 1800 obrazových bodů.

Nikdo nikdy nevyrobil notebook, který by byl tak nádherný. Je tak tenký, tenčí než prst... Je to naprostý průlom v technice,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller, který jej představoval na začátku týdne na konferenci Worldwide Developers Conference.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám