Hlavní obsah

Nejmenší počítač si za 600 Kč koupilo už 20 tisíc lidí

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Raspberry Pi způsobila na konci února malou počítačovou revoluci – začala prodávat nejmenší PC na světě, které zákazníky kromě kompaktních rozměrů láká také nízkou pořizovací cenu. Za 600 Kč si novinku koupilo zatím jen 20 000 lidí, další stovky tisíc musí čekat na vyřízení objednávek.

Foto: Novinky

Nabídka miniaturního počítače Raspberry Pi

Článek

„Venku je zatím na 20 000 počítačů, několik set tisíc zakázek stále čeká na vyřízení,“ uvedla členka nadace Raspberry Pi Liz Uptonová s tím, že nejvíce přístrojů zatím bylo majitelům doručeno v Americe a Evropě. Jedny z prvních objednávek v rámci zahraničních e-shopů dokonce již byly vyřízeny i pro Českou republiku. V tuzemských obchodech se však novinka zatím neprodává.

Od konce února tak zvládli prodejci vyřídit jen šest procent objednávek. Podle ohlasů některých majitelů trvá doručení počítače Raspberry Pi klidně i několik měsíců. Zda by se jeho dostupnost měla v dohledné době zlepšit, zatím Uptonová neprozradila.

Foto: Raspberry Pi

Počítač Raspberry Pi

Srdcem počítače Raspberry Pi je procesor ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

K procesoru je v levnější i dražší modelové verzi připojena 256MB operační paměť SDRAM. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

Reklama

Výběr článků

Načítám