Hlavní obsah

Nové ultrabooky se budou prodávat za 12 000 korun, slibuje výrobce

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny moderních ultrabooků startují v současnosti těsně pod hranicí 20 tisíc korun. Podle Jasona Chena ze společnosti Intel by tomu však mělo ještě v průběhu letošního roku dojít k dramatickému poklesu ceny – a to až na 12 tisíc korun. Ultrabooky by se tak podle něj měly nabízet za stejnou cenu jako klasické notebooky.

Článek

O plánovaných slevách informoval už koncem března tchajwanský server Digitimes. Tehdy se však nehovořilo o tak vysokém poklesu ceny. Zlevnit navíc měly jen výběhové modely po příchodu nové platformy Ivy Bridge. [celá zpráva]

Podle Chena by se letošní pokles cen měl týkat i nových přístrojů. Jak je to možné? Společnosti jednoduše začnou používat levnější materiály na jejich výrobu a úsporu promítnou do prodejní ceny. Místo celokovových těl se tak na trhu začnou údajně objevovat přístroje vyrobené ze slitin plastu a hliníku.

Snaha zlevňovat ultrabooky je vcelku logická. Společnost Intel totiž věří, že do konce roku 2012 budou tyto lehké a tenké přenosné počítače tvořit 40% tržní podíl mezi prodanými laptopy. Bez nižších cen se to ale výrobcům jen tak nepodaří.

Na 70 modelů ultrabooků

Výrazně by se v letošním roce měla rozrůst také nabídka konkrétních modelů. „Kromě 26 ultrabooků, které se již prodávají, bylo ohlášeno přes deset dalších systémů od společností Fujitsu, Gigabyte, Lenovo či Acer,“ uvedla Becky Emmettová ze společnosti Intel s tím, že po přičtení různých hardwarových konfigurací by se měla nabídka ultrabooků celkově rozrůst na 75 modelů.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Platformu ultrabooků vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám