Hlavní obsah

Unikátní USB flashdisk se odemyká hlasem

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranu citlivých osobních dat není radno podceňovat. Toho jsou si vědomi už i výrobci USB flashdisků, kteří své přístroje vybavují biometrickými čtečky otisků prstů či nejrůznějším šifrovacím softwarem. Nejzajímavější způsob odemykání flashdisku představila společnost Hammacher Schlemmer – pro prohlížení uložených dat je nutné vyslovit heslo.

Foto: Hammacher Schlemmer

Flashdisk Voicelok s hlasovým odemykáním

Článek

USB flashdisk Voicelok od společnosti Hammacher Schlemmer je první zařízení svého druhu na světě, které využívá hlasového zabezpečení. Vymyslet a zprovoznit tento systém nebylo podle výrobce vůbec jednoduché, v praxi to ale funguje velice jednoduše.

Foto: Hammacher Schlemmer

Flashdisk Voicelok s hlasovým odemykáním

Na těle novinky nalezneme samozřejmě USB konektor, na protilehlé straně je pak umístěn vestavěný mikrofon s dvěma indikačními diodami. Ve chvíli, kdy flashdisk vložíte do USB portu, rozblikají se diody červenou a zelenou barvou. To indikuje, že je přístroj připraven k použití – pokud řeknete správné heslo, v počítači se Voicelok zobrazí jako disková jednotka. Do PC přitom není potřeba instalovat žádný speciální software.

Samozřejmě hlasové odemykání má i své stinné stránky. V místnosti plné lidí může heslo někdo odposlechnout a pak zkoušet zabezpečení přístroje prolomit, i když to by podle výrobce nemělo být vůbec možné. Flashdisk totiž nerozeznává pouze slovní spojení, ale i intonaci a barvu hlasu.

Voicelok má rozměry 63,5 x 19 x 6 mm a nabízet se bude s kapacitou 8 GB. Kdy přesně se ale objeví na tuzemském trhu a jaká bude jeho cena, zatím výrobce neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám