Hlavní obsah

O nejmenší počítač na světě mají za 600 Kč zájem stovky tisíc lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od konce února je možné v rámci závazné předobjednávky objednávat nejmenší počítač na světě Raspberry Pi, který svými rozměry připomíná obyčejný flashdisk. Zájem je obrovský – již nyní obchodníci podle serveru Slashgear evidují přes 350 000 objednávek.

Foto: Raspberry Pi

Počítač Raspberry Pi

Článek

Kromě kompaktních rozměrů zákazníky nejspíše u počítače Raspberry Pi láká i pořizovací cena, která v přepočtu činí 600 Kč. První várky PC by měly být zákazníkům dodány v průběhu června. Nadace Raspberry, která nejmenší počítač na světě vyrábí, počítá s tím, že všechny objednávky by pak měly být vyřízeny nejpozději v srpnu.

Srdcem počítače Raspberry Pi je procesor ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

K procesoru je v levnější i dražší modelové verzi připojena 256MB operační paměť SDRAM. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

Reklama

Výběr článků

Načítám