Hlavní obsah

iPadu budou konkurovat přes tři desítky nových tabletů s Windows 8

Novinky, mif

Dominantní postavení iPadu se s počítačovými tablety s operačním systémem Android zatím ohrozit nepodařilo. Výrobci se proto ještě před koncem letošního roku budou snažit zaútočit na prvenství jablečného tabletu s pomocí nové platformy – operačního systému Windows 8. Podle serveru DigiTimes se chystá 32 nových přístrojů s osmičkami.

Článek

Operační systém Windows se zatím na trhu počítačových tabletů příliš neprosadil - hlavně kvůli tomu, že nepodporoval procesory typu ARM, které jsou díky své energetické nenáročnosti v takovýchto přístrojích nejčastěji osazeny. To se ale změní právě s příchodem osmiček.

Přes tři desítky nových tabletů plánují na trh uvést firmy Hewlett-Packard, Dell, Lenovo, Acer, Asustek Computer a Toshiba, uvedl server DigiTimes. Například společnosti Lenovo a Acer pak chtějí zákazníky nalákat mimo jiné na nízkou cenu, která by měla startovat už pod hranicí šesti tisíc korun. Cena nejvybavenějších modelů by pak neměla překročit 19 000 Kč.

A právě cena by mohla být v konkurenčním boji s iPadem tím nejdůležitějším, protože nejlevněji je možné jablečný tablet pořídit za sumu pohybující se okolo 9000 Kč. V této cenové hladině se prodává i většina tabletů s Androidem, na druhou stranu ty nejlevnější přístroje je možné pořídit už za 3000 korun.

Windows 8 už v říjnu

Lze předpokládat, že několik tabletů výrobci odhalí hned v říjnu, kdy by se měl podle serveru Mashable začít nový operační systém Microsoftu prodávat. Programátorům se totiž nejspíše podaří finální verzi dokončit už v létě. [celá zpráva]

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť.

Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám