Hlavní obsah

Extrémně výkonné notebooky lákají na 3D displeje

Novinky, Miloslav Fišer

Notebooky jsou rok od roku výkonnější. Poslední generace jsou již tak rychlé, že strčí do kapsy kdejakou počítačovou sestavu. Není všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak vybrat ten nejlepší stroj.

Foto: Novinky

Článek

Ještě před pár lety dávali notebookům přednost lidé, kteří potřebovali pracovat na cestách. Často se však museli smířit s nízkým rozlišením obrazovky a slabým výkonem. Nové notebooky dokážou vyhovět i těm nejnáročnějším uživatelům.

Stejně jako PC sestavy nabízejí obrazovky s vysokým rozlišením a nejnovější modely dokonce dokážou zobrazit i 3D obraz. Neobejdou se však většinou bez speciálních brýlí, které jsou zpravidla součástí balení. Ve 3D je na takovýchto strojích možné hrát hry i sledovat filmy.

Nejvýkonnější modely jsou vybaveny čtyřjádrovými procesory, které díky technologii hyper-threading pracují v operačním systému jako osmijádrové. Ty dokážou při kancelářské práci a sledování videí pracovat v úsporném režimu a při hraní her nebo jiných náročných úkonech se samy přetaktují na vyšší frekvenci až o polovinu.

Výkon ovlivňuje paměť i disk

Díky tomu notebooky nemají žádné problémy s výkonnostními nároky nových her. Za to samozřejmě vděčí i výkonným grafickým kartám a dostatku operační paměti. Právě to jsou kritéria, na která zákazníci při výběru nového notebooku často zapomínají. A to je velká chyba.

Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 2GB operační paměť, což u Windows 7 i starších Vist může zdržovat při práci. Vhodné je tak dívat se po modelech, které mají alespoň 4 GB paměti. Rozšíření paměti totiž nemusí být vždy tak jednoduché jako u stolních počítačů.

Rychlost a výkon notebooku do značné míry ovlivňuje také pevný disk. Nejvýkonnější modely jsou vybaveny výkonnějšími SSD jednotkami.

Na strojích s pevným diskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD trvá jen několik desítek sekund. SSD jednotky jsou ale až desetkrát dražší než klasické pevné disky. Proto se často i do nových počítačů montují modely s kapacitou okolo 80 GB, což je na dnešní dobu opravdu málo. Výrobci se na to pokusili vyzrát jednoduše – do nejvýkonnějších notebooků montují kromě SSD jednotek i klasické pevné disky.

Cena hraje prim

I když jsou ceny notebooků výrazně nižší než před lety, ceny stolních sestav jsou často až o 30 procent nižší. To je do jisté míry způsobeno tím, že jednotlivé komponenty laptopů musí být kvůli snadnému přenášení daleko kompaktnější. Navíc musí být při zachování vysokého výkonu co nejšetrnější, aby vydržely pracovat na baterii co nejdéle.

A právě v otázce spotřeby, která je pro řadu lidí stále důležitější, mají notebooky jasně navrch. Průměrná stolní sestava totiž při běžné práci spotřebuje 80 až 100 W.

Pokud ale využijete její výkon naplno, třeba při hraní her, vezme si ze zásuvky klidně i 200 W. K naměřeným hodnotám je navíc nutné přičíst spotřebu monitoru, která se v případě tenkých LCD panelů pohybuje okolo 40 W až 50 W.

Stejně vybavený notebook si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W. Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne přibližně na 80 W. A tento rozdíl může hrát v ročním zúčtování energií velice důležitou roli.

Toshiba Qosmio X870: herní superstroj

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook Toshiba Qosmio X870. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět díky platformě Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem ledajaká počítačová sestava. K dispozici pak bude až rekordních 32 GB operační paměti.

Foto: Toshiba

Toshiba Qosmio X870

Díky separátní grafické kartě od společnosti Nvidia, která stačí i na hraní nejnovějších her, zvládne notebook také zobrazovat obraz ve 3D. K tomu slouží i 17,3palcový displej s Full HD rozlišením (1920x1080 obrazových bodů). Novinka může být dodána na přání s pevným diskem i SSD jednotkou. Model Toshiba Qosmio X870 totiž může být naráz osazen hned dvěma disky. Daní za nadměrnou dávku výkonu je vyšší hmotnost sahající nad hranici tří kilogramů.

  • Klady: výkon dostačující i pro nejnovější hry
  • Zápory: prodávat se začne až v červenci
  • Cena: zatím se neprodává

Asus Lamborghini VX7SX: pro milovníky sporťáků

Asus Lamborghini VX7SX cílí především na milovníky sporťáků, vzhledem totiž připomíná supersporty od Lamborghini a má i řadu dalších vychytávek. Například při startu zahřmí zvuk silného dvanáctiválce. Nejde však jen o efekt, laptop má co nabídnout i v otázce výkonu. K dispozici má procesor Intel Core i7 2670QM Sandy Bridge s frekvencí 2,2 GHz (ten se dokáže sám přetaktovat až na 3,1 GHz), 16 GB operační paměti typu DDR3 a grafickou kartu Nvidia GeForce GT 335M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Asus

Asus Lamborghini VX7SX

Pro uložení dat slouží dva pevné disky, přičemž každý z nich má kapacitu 750 GB. Z herních notebooků patří Asus Lamborghini VX7SX k těm kompaktnějším, je totiž vybaven 15,6palcovým displejem 1920x1080 bodů. Většina podobně výkonných konkurentů má přitom 17palcové displeje, kvůli kterým není jejich mobilita nejlepší. Slabou stránkou je stejně jako u laptopu od Toshiby hmotnost, která sahá k hranici čtyř kilogramů.

  • Klady: originální vzhled
  • Zápory: vysoká hmotnost
  • Cena: 44 500 Kč

Applle MacBook Pro: styl a výkon v jednom balení

Přenosný počítač MacBook Pro zaujme na první pohled, protože jeho tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Proti plastovým laptopům je zařízení daleko odolnější a nevadí mu ani méně šetrné zacházení. Srdcem notebooku je procesor Intel Core i7 s frekvencí 2,4 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje 4GB operační paměť a samostatná grafická karta AMD Radeon HD 6770M s 1 GB vlastní paměti.

Foto: Apple

Apple MacBook Pro

I přes takto vysoký výkon zvládá MacBook Pro pracovat na baterii okolo sedmi hodin, protože má zároveň integrovaný energeticky nenáročný grafický čip Intel HD 3000. Mezi výkonnou a úspornou grafikou přepíná notebook automatikcy podle potřeby. Společnost Apple vybavila MacBook Pro displejem s úhlopříčkou 15 palců a rozlišením 1440x900 obrazových bodů. K dispozici jsou ale také modely s 13 a 17palcovou úhlopříčkou. Pro ukládání dat je přenosný počítač vybaven 750GB diskem.

  • Klady: odolné kovové tělo
  • Zápory: baterii je možné vyměnit pouze v servisu
  • Cena: 50 000 Kč

Dell XPS L702x: na hry i multimédia

Především na dobrý poměr cena/výkon se snaží společnost Dell nalákat zákazníky u modelu XPS L702x. Přístroj je vybaven čtyřjádrovým Intel Core i7 2670QM s frekvencí 2,2 GHz, který se díky technologii hyper-threading tváří v operačním systému jako osmijádrový. K dispozici je celkem 8 GB operační paměti.

Foto: Dell

Dell XPS L702x

O grafický výkon se stará dedikovaná karta Nvidia GeForce GT555M. Dell XPS L702x je vybaven trojrozměrným 17,3palcovým displejem s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Pro uložení dat je určena dvojice 500GB pevných disků, které pracují rychlostí 7200 otáček za minutu. Samozřejmostí je také integrovaná webkamera, vestavěná čtečka paměťových karet i podpora bezdrátových sítí Wi-Fi a Bluetooth.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: notebooku by více slušela rychlá SSD jednotka
  • Cena: 33 000 Kč

Samsung 530U: cena na prvním místě

Samsung 530U spadá do kategorie takzvaných ultrabooků. Tedy přenosných počítačů, které jsou výrazně tenčí a lehčí než tradiční notebooky, ale mají stejný výkon. Novinka je navíc proti nim ještě rychlejší – díky technologii ExpressCache a Diskeeper dokáže nastartovat Windows za méně než 20 vteřin. Srdcem ultrabooku je procesor Intel Core i5 s taktem 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3.

Foto: Samsung

Samsung 530U

O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000. V základní konfiguraci se novinka bude nabízet s 500GB pevným diskem pro uložení dat a 16GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Uživatelé vyžadující výhradně rychlost pak mohou zvolit modely, které jsou osazeny výhradně 128 nebo 256 GB SSD jednotkou a neobsahují žádný pevný disk.

  • Klady: kompaktní rozměry, přívětivá cena
  • Zápory: neobsahuje optickou mechaniku
  • Cena: 22 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám