Hlavní obsah

Apple potají testuje menší verzi iPadu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple plánuje v blízké budoucnosti začít kromě nového iPadu 3 prodávat také jeho menší variantu. Uvedl to list Wall Street Journal s odvoláním na důvěryhodný zdroj, který je obeznámen se situací v Applu. Podle něj již novinku testují kromě amerického počítačového giganta také asijští dodavatelé součástek.

Článek

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steven Jobs, který byl v posledních letech hlavním vizionářem firmy, ve svých prezentacích iPadu pravidelně zmiňoval, že úhlopříčka displeje bude vždy 9,7 palců. Menší displeje jsou již podle něho hůře ovladatelné a větší nejsou již snadno přenosné a mají zbytečně nízkou výdrž baterie.

Podle zdroje listu Wall Street Journal se ale zástupci Applu přesto rozhodli na tabletech s menší úhlopříčkou displeje pracovat, protože si prý chtějí udržet dominantní postavení na trhu v době, kdy je konkurence rok od roku silnější. Podle některých analytiků je totiž konkurence na trhu úspěšná především díky menším modelům.

„Řada lidí chce tablet, který je menší než iPad. Samozřejmě důležitá je také cena přístroje,“ konstatovala analytička společnosti Capital Securities Diana Wu s tím, že právě díky menší obrazovce mohou konkurenční výrobci na rozdíl od Applu srazit cenu tabletů na nižší hodnotu. „To je důležité především na masových trzích, jako je Čína nebo Indie,“ doplnila.

Nový tablet by měl mít úhlopříčku osm palců a stejné rozlišení jako aktuálně prodávaný iPad 2, tedy 1 024 x 768 obrazových bodů. Vzhled by se neměl příliš lišit od druhé generace počítačového tabletu společnosti Apple.

iPad 3 už za tři týdny

Ještě před menší verzí iPadu by měla společnost Apple podle serveru AllThingsD odhalit iPad 3. Oficiální prezentace pro novináře a partnery, kde by měla být novinka odhalena, je naplánována na 7. března v San Franciscu.

Vylepšení by se měl dočkat především displej iPadu 3. První i druhá generace iPadu nabízí 9,7palcový displej s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Stejnou úhlopříčku by měla nabídnout i trojka, avšak s výrazně jemnějším rozlišením – 2048 x 1536 pixelů. Displej s lepším rozlišením žádný výrobce nenabízí.

Podle některých zdrojů by se vylepšení měl dočkat vestavěný fotoaparát a baterie tabletu, která bude mít o něco vyšší výdrž. Jaká další vylepšení novinka nabídne, zatím není známo. Vzhledem by se však měla velice podobat druhé generaci, která byla představena na začátku loňského roku.

Zástupci Applu informace o uvedení nových iPadů na trh nijak nekomentovali. To ale není ničím výjimečným, protože firma s logem nakousnutého jablka za žádných okolností neprozrazuje informace o nových produktech před jejich oficiálním představením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám