Hlavní obsah

Češi loni koupili milión počítačů, zájem byl především o notebooky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej počítačů v Česku v loňském roce klesl o asi 12 procent na 1,12 miliónu PC. Poptávka po přenosných počítačích, které tvořily téměř tři čtvrtiny trhu, se snížila o 10,5 procenta na 828 tisíc prodaných zařízení. ČTK to dnes sdělila analytická firma Gartner.

Článek

Podle analytičky Gartneru Annette Jumpové má za sebou tuzemský trh překvapivě dobré poslední čtvrtletí, kdy prodej vzrostl meziročně o 17 procent a proti předchozímu čtvrtletí o 30 procent.

Téměř dvě třetiny zákazníků přitom tvořily firmy a přes 35 procent domácnosti. "Zatímco poptávka po počítačích v sektoru malých a středních firem byla v pořádku, u velkých zákazníků a ve vládním sektoru byla velmi nízká kvůli omezování rozpočtů na informační technologie," uvedla Jumpová.

Zatímco místní výrobci pokračovali v loňském roce v útlumu, svou pozici díky notebookům posilovali silní globální hráči. Nejprodávanější značkou byl loni Hewlett-Packard před Acerem a Asusem. O další dvě místa bojovaly značky Dell a Lenovo.

Zájem o přenosné počítače poroste

Podíl prodaných notebooků, blížící se 80 procentům, je srovnatelný se západoevropskými zeměmi. "Mnoho uživatelů preferuje přenosné počítače kvůli jejich mobilitě a navíc se stále zmenšuje cenový rozdíl mezi notebooky a stolními PC," doplnila analytička.

Zájem o přenosné počítače navíc v letošním roce s největší pravděpodobností ještě poroste. Výrobci sází především na nové ultrabooky, které by do konce roku 2012 měly dosáhnout 40% tržního podílu mezi laptopy. Platformu ultrabooků vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat.

Ultrabooky se snaží spojit všechny klady netbooků i notebooků do jediného přístroje. Mají kompaktní rozměry i dlouhou výdrž baterie a přitom nabídnou vysoký výkon, který řadě uživatelů u netbooků chyběl. Zároveň mají zabudované speciální funkce, které chrání data při ztrátě nebo odcizení ultrabooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám