Hlavní obsah

Ultrabooky z největšího počítačového veletrhu

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 2400 výrobců z celého světa se minulý týden sjelo do Las Vegas na největší veletrh spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES). Prakticky vše se točilo kolem magického slova ultrabook.

Foto: Profimedia.cz

Viceprezident společnosti Intel Mooly Eden ukazuje na veletrhu CES nový ultrabook, který se dá díky průhlednému touchpadu používat zavřený.

Článek

Nová kategorie přenosných počítačů nazývaná ultrabook vznikla v polovině loňského roku. Vytvořila ji společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, která musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí mít dlouhou výdrž baterie, kompaktní rozměry či nízkou hmotnost.

Na první pohled by se tak mohlo zdát, že všechna tato kritéria splňují levné netbooky. Ultrabooky ale na rozdíl od nich musí mít vždy plnohodnotné procesory Intel Core, které jsou v některých případech klidně i desetkrát výkonnější.

Na veletrhu CES bylo k vidění více než 20 modelů nových ultrabooků. V průběhu letošního roku by měli výrobci představit na 80 nových přístrojů. Jeden takový představila samotná společnost Intel.

Unikátní koncept od Intelu

Prototyp nazývaný Nikiski obsahuje stejně jako většina notebooků touchpad. Tento ovládací prvek lemuje prakticky celý dolní okraj klávesnice. Díky tomu, že je průhledný, nabízí navíc speciální funkce.

Pokud je ultrabook otevřený, funguje touchpad skutečně jako náhrada myši. Když ale přenosný počítač zaklapnete, můžete přes průhledné okénko na spodní straně sledovat displej. Ten je možné přitom i ovládat, protože je vybaven speciální dotykovou vrstvou. S využitím tohoto konceptu se počítá především v kombinaci s novým operačním systémem Windows 8.

„Ultrabooky se vyvíjejí a stejně tak se vyvíjí způsob, jímž s nimi uživatelé vstupují do interakce. Nové modely proto dostanou dotykové displeje. Společnost Intel si nedávno zadala průzkum, který zkoumal použití dotykových displejů na platformě ultrabook. Ukázalo se, že uživatelé považují přechod mezi dotykovými aplikacemi a klávesnicí za naprosto přirozený a efektivní,“ konstatoval viceprezident společnosti Intel Mooly Eden.

Ovládání Windows hlasem

Nové generace ultrabooků by měly dostat také displeje s vysokým rozlišením (Full HD). Zatímco většina modelů nabídne v dnešní době 1366 x 768 obrazových bodů, nově by to mělo být 1920 x 1080 bodů. Takto vysoké rozlišení přitom nenabízí v dnešní době ani většina 15palcových notebooků.

Nové generace extrémně tenkých přenosných počítačů navíc budou výrazně rychlejší. Společnost Samsung totiž pro ně vyvinula nový SSD disk, který i přes své kompaktní rozměry dosahuje rychlost čtení až 500 MB/s a zápisu až 260 MB/s.

Takové rychlosti v dnešní době dosahují ty nejrychlejší SSD jednotky na trhu. V praxi bude nárůst výkonu znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače – Windows by s tímto SSD diskem měly nastartovat za 20 až 30 vteřin. S klasickým pevným diskem to přitom může být klidně i třikrát déle.

SSD disk Samsung PM830 se bude vyrábět v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB. Jeho cenu výrobce oficiálně neuvedl, protože do volného prodeje se nikdy nedostane. Nainstalován bude výhradně v nových laptopech.

Acer Aspire S5: nejtenčí na světě

Dell Adamo a MacBook Air se mohly díky své tloušťce 1,7 cm chlubit titulem nejtenčí notebooky na světě. O toto prvenství je však nyní připravila společnost Acer se svým ultrabookem Aspire S5, který je ještě o dva milimetry užší (1,5 cm). Příjemná je i hmotnost 1,35 kg.

Foto: Acer

Acer Aspire S5

Nový ultrabook Aspire S5 společnost Acer představila jen pár měsíců poté, co se do prodeje dostal model S3. Proti němu má být novinka vybavena výkonnějším, ale zároveň úspornějším procesorem Intel Core z rodiny Ivy Bridge. Díky tomu je výdrž baterie o dvě hodiny delší. Bez elektrické zásuvky se tak Aspire S5 obejde až osm hodin.

Kompaktním rozměrům musela ustoupit optická mechanika. Zajímavě se výrobce vypořádal s konektorovou výbavou. Protože hrana ultrabooku je příliš tenká, disponuje novinka výklopným panelem na zadní straně. Na něm jsou umístěny dvojice USB 3.0, HDMI a Thunderbolt.

  • Kdy bude: v polovině letošního roku

Dell XPS 13: elegán s odolným displejem

Na veletrhu CES nechyběla ani společnost Dell, která zde mimo jiné odhalila svůj první ultrabook s označením XPS 13. Novinka je vybavena 13,3palcovým displejem, ale svými rozměry spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS 13 až o 15 procent menší.

Displej prvního ultrabooku společnosti Dell nabídne rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů a je proti poškrábání chráněn odolnou vrstvou Gorilla Glass. Novinka zaujme mimo jiné i podsvícenou klávesnicí a skleněným touchpadem s podporou multidotykových gest.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Dell XPS 13 bude nabízen v široké škále hardwarových konfigurací. Počítá se s využitím procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7. Ve výbavě nebudou chybět ani 4GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB.

  • Kdy bude: v českých obchodech se ultrabook od společnosti Dell začne prodávat v březnu.

Samsung 530U: rychlost hraje prim

Už v minulém roce se vynořily spekulace, že společnost Samsung se hodlá místo výroby netbooků soustředit výhradně na ultrabooky. Prvním modelem tohoto výrobce je Samsung 530U. Zaujmout zákazníky se snaží především rychlostí – díky technologiím ExpressCache a Diskeeper dokáže nastartovat Windows za méně než 20 vteřin.

Srdcem ultrabooku je procesor Intel Core i5 Processor 2467M s taktem 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Foto: Samsung

Samsung 530U

V základní konfiguraci se novinka bude nabízet s 500GB pevným diskem pro uložení dat a 16GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Uživatelé vyžadující výhradně rychlost pak mohou zvolit modely, které jsou osazeny výhradně 128 nebo 256 GB SSD jednotkou a neobsahují žádný pevný disk.

  • Kdy bude: podle informací výrobce se Samsung 530U začne prodávat už příští měsíc za cenu 21 500 Kč.

HP Folio 13: nejdelší výdrž baterie

Srdcem ultrabooku HP Folio 13 je procesor Core i5-2467M, který je taktován na 1,6 GHz. Díky technologii Turbo Boost je ale schopen se v případě potřeby přetaktovat až na 2,3 GHz. Dostatek výkonu zajišťuje také operační paměť s kapacitou 4 GB.

Stejně jako většina ultrabooků má novinka 13,3palcový displej s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Pro uložení dat je určena 128GB jednotka typu SSD, která je velice rychlá a energeticky nenáročná. I proto by měl podle údajů výrobce vydržet tento model pracovat na baterii přibližně 9,5 hodiny.

Foto: HP

HP Folio 13

Ve výbavě novinky nechybí ani WiFi, webkamera TrueVision HD či multiformátová čtečka paměťových karet. Za vyzdvihnutí stojí také technologie Coolsense, díky níž by měl ultrabook mít propracovanější systém chlazení – měl by produkovat méně tepla a být tím pádem i znatelně tišší.

  • Kdy bude: tuzemští prodejci již HP Folio 13 nabízejí v předobjednávce za 24 000 Kč, původně se přitom počítalo s cenou až o sedm tisíc nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám