Hlavní obsah

Miniaturní netbooky chytají druhý dech, budou výrazně výkonnější

Novinky, mif

Miniaturní netbooky před pár lety doslova zaplavily trh. Uživatelé byli doslova okouzleni jejich nízkou cenou a dlouhou výdrží na baterii. Postupně, jak nadšení opadávalo, si však řada lidí začala stěžovat na jejich nízký výkon. Právě s tímto problémem by se ale nová generace netbooků měla vypořádat - bude výrazně rychlejší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většina netbooků je v současnosti vybavena procesory Intel Atom s frekvencí 1,66 GHz. I když jsou dvoujádrové, jejich výkon není příliš vysoký. Porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Prakticky všichni výrobci je i přes nízký výkon používají, protože nabídnou až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu mohou tyto stroje pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin.

Foto: Intel

Velikost procesoru Intel Atom. Ilustrační foto

Vylepšit otázku výkonu při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie se společnost Intel snaží s novým procesorem Atom N2850 s frekvencí 2,0 GHz. Ten má dvě fyzická jádra, ale díky technologii Hyper-Threading s ním operační systémy pracují, jakoby měl čtyři.

Procesor má navíc integrovaný grafický čip s frekvencí 640 MHz. Vedle procesoru Atom N2850 by se na trhu měly objevit také méně výkonné modely N2650 a D2550, jejichž výkon je 1,7 GHz, respektive 1,86 GHz v případě modelu D2550.

Netbooky s těmito procesory by se na trhu měly objevit už v průběhu letošního roku. S jejich využitím se počítá také u moderních nettopů, které se v poslední době stále častěji zabydlují u televizorů. [celá zpráva]

Výrobci sází na ultrabooky

I přes příchod nových procesorů se plánují někteří výrobci místo netbooků věnovat moderním ultrabookům, ve kterých vidí budoucnost. „Tenké a výkonné, takové stroje chceme vyrábět,“ uvedl pro server Verge marketingový ředitel Dellu Alison Gardner s tím, že netbooky především výkonem nové strategii firmy nevyhovují.

Podle zahraničních pozorovatelů je ukončení výroby netbooků logickým tahem, který s velkou pravděpodobností budou v nadcházejících měsících následovat i další technologické giganty. Důvod je prostý – peníze.

„Když se byznys s netbooky před třemi čtyřmi lety rozjížděl, prodávaly se modely s atomovými procesory a 10palcovými displeji okolo osmi až deseti tisíc korun. Postupně ale byly nové modely levnější a levnější, až je dnes můžeme koupit za polovinu,“ konstatoval Brad Linder ze serveru liliputing.com.

„Navíc je trh netbooky přesycen. Vždyť je možné zakoupit desítky, ne-li stovky nejrůznějších modelů. Není proto překvapením, že se chce Samsung věnovat ultrabookům, kde může mít větší marže,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám