Hlavní obsah

Nové ultrabooky ukázaly na největším počítačovém veletrhu Dell i Samsung

Novinky, mif, zgl

V Las Vegas na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES) ukázaly společnosti Dell a Samsung svoje první ultrabooky. S novými modely se budou snažit konkurovat firmám jako je Asus, Hewlett-Packard, Lenovo, Acer či Toshiba.

Ultrabook Dell XPS 13

 
Článek

První ultrabook společnosti Dell nese označení XPS 13 a je vybaven 13,3palcovým displejem. Svými rozměry ale spíše připomíná kompaktní 11palcový netbook. Podle informací výrobce je ve srovnání s konkurenčními 13palcovými notebooky Dell XPS o 13 až 15 procent menší.

Displej novinky nabídne rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů a je chráněn proti poškrábání odolnou vrstvou Gorilla Glass. Novinka zaujme mimo jiné i podsvícenou klávesnicí a skleněným touchpadem s podporou multidotykových gest.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Dell XPS 13 bude nabízen v široké škále hardwarových konfigurací. Počítá se s využitím procesorů Intel Core i3 (1,4 GHz), Core i5 (1,6 GHz) a Core i7 (1,7 GHz). V posledních dvou uvedených případech se navíc procesory dokážou v případě potřeby samy přetaktovat na 2,3 GHz, respektive až na 2,8 GHz u modelu Core i7.

Ve výbavě nebude chybět ani 4 GB operační paměti, integrovaná grafika Intel HD 3000 či SSD jednotka s kapacitou 128 nebo 256 GB. V českých obchodech se první ultrabook od společnosti Dell začne prodávat v březnu.

Foto: Dell

Dell XPS 13

Samsung zanevřel na netbooky

Už v minulém roce se vynořily spekulace, že společnost Samsung se hodlá místo výroby netbooků soustředit výhradně na ultrabooky. Prvním modelem tohoto výrobce je Samsung 530U. Zaujmout zákazníky se snaží především rychlostí – díky technologiím Express Cache a Diskeeper dokáže nastartovat Windows za méně než 20 vteřin.

Srdcem ultrabooku je procesor Intel Core i5-2467M s taktem 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Foto: Samsung

Samsung 530U

V základní konfiguraci se novinka bude nabízet s 500GB pevným diskem pro uložení dat a 16GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Uživatelé vyžadující výhradně rychlost pak mohou zvolit modely, které jsou osazeny výhradně 128 nebo 256GB SSD jednotkou a neobsahují žádný pevný disk.

Podle informací výrobce se Samsung 530U začne prodávat už příští měsíc za cenu 21 500 Kč.

Foto: Samsung

Samsung 530U

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám