Hlavní obsah

Čeští prodejci nabízí miniaturní počítač, který si poradí s 3D videi i hrami

Novinky, zgl

V nabídce tuzemských obchodníků se objevil nový počítač Lenovo IdeaCentre Q180, který je podle vyjádření výrobce nejmenším sériově vyráběným stolním počítačem svého druhu na světě. Novinka přitom nabídne vcelku slušnou dávku výkonu – poradí si s akčními hrami i trojrozměrným videem ve vysokém rozlišení. Její cena startuje pod osmi tisíci korunami.

Článek

Sestavu Lenovo IdeaCentre Q180 nabízí podle informací tuzemského srovnávače cen Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, bezmála dvacet prodejců. Nejlevněji je možné novinku sehnat za 7 499 korun. Někteří prodejci ji ale nabízí i za více než osm tisíc korun.

Nejmenší sestava od Lenova má rozměry 155 x 192 x 22 milimetrů. Spadá do kategorie takzvaných nettopů. Tyto počítače jsou menší a levnější než běžné osobní počítače a přitom nabídnou podobný výkon jako jejich větší bratříčci. Jejich další výhodou je také nízká spotřeba elektrické energie ve srovnání s většími konkurenty. [celá zpráva]

Srdcem sestavy Lenovo IdeaCentre Q180 je procesor Intel Atom D2700, který je taktován na frekvenci 2,13 GHz. K dispozici má sestava také 2 GB operační paměti typu DDR3. Novinka je dodávána s 500GB pevným diskem. V prodeji by se měla ale také objevit verze s moderní 128GB SSD jednotkou, která bude tišší a výrazně rychlejší.

Zatímco většina nettopů je vybavena pouze integrovaným grafickým čipem, společnost Lenovo se rozhodla u modelu IdeaCentre Q180 vydat jiným směrem. Její sestava je vybavena samostatnou grafickou kartou AMD Radeon HD 6450, která má k dispozici 512MB paměť.

Tato grafika nepatří k nejvýkonnějším modelům na trhu, nicméně vyšší výkon než integrované čipy nabídne. A navíc zbytečně nebude ubírat kapacitu operační paměti. Podle propagačních materiálů společnosti Lenovo má nabídnout dostatečný výkon i pro sledování 3D videa na televizorech s vysokým rozlišením, či pro hraní akčních her. Novější tituly ale nejspíše budou plynule fungovat jen při nastavení nižšího rozlišení a minimálních detailů.

Kompaktním rozměrům musela v sestavě ustoupit optická mechanika. Tu je naštěstí možné připojit externě pomocí USB portu. Blu-ray mechaniku se stejným designem, jako má IdeaCentre Q180 nabízí za příplatek přímo společnost Lenovo. Mechaniku i sestavu lze vložit do stojánku, který je součástí balení, díky čemuž tato sada vypadá jako jedno zařízení.

Monitor nebo televizor se k sestavě připojují prostřednictvím konektorů D-Sub a HDMI. K internetu se připojíte prostřednictvím rychlého bezdrátového standardu WiFi 802.11n, nebo díky tradičnímu ethernetovému portu. V konektorové výbavě nettopu nechybí ani čtveřice USB portů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám