Hlavní obsah

Vánoční dárky pro počítačové nadšence

Právo, mif

Štědrý den se nezadržitelně blíží. Poradíme, jaké nejzajímavější novinky se v letošním roce objevily na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedním z nejvděčnějších dárků bude stejně jako každý rok mobilní telefon. I ty nejlevnější přístroje dnes mají barevné displeje, pokročilejší je navíc možné ovládat dotykem. Vedle klasických modelů s numerickými tlačítky se vyrábějí také telefony, které jsou vybaveny praktickou QWERTY klávesnicí. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejde.

Trhu aktuálně kralují Android a iOS od Applu. Nezanedbatelnou pozici na trhu má také Symbian od Nokie. S tím se ale do budoucna příliš nepočítá, protože finský výrobce plánuje na své telefony nasadit systém od Microsoftu. Novinky od Nokie s Windows se ale do Vánoc na tuzemském trhu nejspíše neobjeví.

Úsporné a malé PC

Vedle herních počítačových sestav jsou stále populárnější také takzvané nettopy, které jsou postaveny prakticky na stejných součástkách jako miniaturní netbooky. Také mají jejich přednosti, velice kompaktní rozměry a nízkou pořizovací cenu, která startuje na hranici čtyř tisíc korun.

Nettop je nejčastěji osazován pomalými procesory Intel Atom. I přes nižší výkon si nettopy dokážou poradit s náročnými grafickými 3D efekty moderních operačních systémů, jako je Microsoft Windows 7 a Lion od Applu. Samozřejmostí je u většiny modelů i plynulé přehrávání Full HD videa.

Miniaturní počítače je možné připojit klidně i k moderním 3D televizorům. Ty v současnosti nabízejí prakticky všichni výrobci. Technologie třetího rozměru se dělí na aktivní a pasivní. Ani jedna technologie nedokáže zobrazovat 3D obraz bez použití speciálních brýlí. Ty jsou většinou součástí balení. V pasivním režimu je trojrozměrný obraz tvořen díky polarizaci. Jedná se o metodu, která je používána hlavně ve 3D kinech. Výhodou je, že obraz nebliká jako u aktivních brýlí a tím šetří náš zrak.

Ultrabooky a tablety

Podle odhadů prodejců řada zákazníků zvolí jako vánoční dárek počítačový tablet. Nejprodávanějším modelem současnosti je iPad od Applu. Konkurenční tablety se snaží zaujmout především zákazníky, kterým u iPadu něco chybí.

Například Asus či Samsung nabízejí modely, které jsou vybaveny plnohodnotnými klávesnicemi jako notebooky. Ty umožňují daleko pohodlnější psaní než virtuální klávesnice na dotykové obrazovce. Sony a HTC pro změnu sázejí na menší rozměry. Díky tomu se tablet bez problémů vejde i do kapsy u kalhot, zatímco s iPadem se bez brašny neobejdete.

V kurzu jsou také ultrabooky, které výrobci představili těsně před Vánocemi. Tuto novou kategorii přenosných počítačů vymyslela společnost Intel, která zároveň stanovila přesná kritéria, jež musí tyto přístroje splňovat. Každý model musí být tenčí než 18 mm a jeho displej nesmí být větší než 14 palců. Důraz je kladen také na nízkou hmotnost – všechny nové modely proto neváží ani dva kilogramy.

Proti klasickým notebookům musí každý ultrabook vydržet pracovat na baterii alespoň pět hodin. Novinky od společností Asus, Toshiba, Lenovo a Acer vydrží dokonce ještě déle – sedm až osm hodin. Nové přístroje musí být také vybaveny plnohodnotnými procesory Intel Core, které jsou ve srovnání s netbooky mnohonásobně výkonnější.

HTC Titan: Windows i na mobilu

HTC Titan je nástupcem HTC HD7, který běžel na starší verzi mobilních Windows 7. Novinka již obsahuje očekávanou aktualizaci Mango a nabídne dotykový displej s úhlopříčkou 4,7 palce, který má rozlišení 800 x 480 bodů.

Foto: Novinky

HTC Titan

Nový operační systém bude pohánět jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon o frekvenci 1,5 GHz. Vybaven bude také grafickým čipem Adreno 205 a 512MB operační pamětí. Interní uživatelská paměť je 16 GB.

V zadní části telefonu, kterou si můžete prohlédnout v galerii článku, je osazen 8MPix fotoaparát s duální LED diodou. Videa umějí nový model nahrávat v HD rozlišení 720p. Ač je telefon plošně velký, jeho šířka je pouhých 9,9 milimetru při váze 160 gramů. Ve vybavení nechybí Wi-Fi, AGPS ani Bluetooth.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: některým uživatelům může telefon připadat již příliš veliký (131,5 x 70,7 x 9,9 mm)
  • Cena: 14 000 Kč

LG 47LW4500: láká na trojrozměrný obraz

Televizor LG 47LW4500 se snaží zaujmout především příznivým poměrem cena/výkon. Jeho cena je v českých obchodech jen nepatrně vyšší než u modelu Philips 42PFL7606K, přitom nabídne o pět palců větší obrazovku (120 cm). Navíc LG k televizoru přidává zdarma set pasivních brýlí pro sledování ve 3D.

Foto: Novinky

LG 47LW4500

Třetí dimenzi je možné sledovat u libovolného videa, protože LG 47LW4500 dokáže převést 2D video do 3D. Takto převedený film sice nepůsobí tak věrohodně jako v případě, kdy byl přímo v trojrozměrném režimu natočen, i tak je ale prožitek při sledování filmu subjektivně lepší než v případě 2D.

Zajímavá je speciální funkce Picture Wizard II, která slouží pro snadnou kalibraci obrazu. Díky ní dokáže nastavit obraz na ideální hodnotu i méně zkušený uživatel díky pár klikům na dálkovém ovladači.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizor nemá internetovou přípojku
  • Cena: 21 000 Kč

Acer Aspire S3: nejtenčí ultrabook na světě

Společnost Acer vsadila při návrhu svého ultrabooku na kompaktní rozměry. Novinka s lesklým 13,3palcovým displejem, který má rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, je vyrobena z kovové slitiny.

Foto: Novinky

Acer Aspire S3

Nabídne Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB paměti RAM. O grafický výkon se pak stará čip Intel HD Graphics 3000.

Největší brzdou novinky je pomalý pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Acer se to snaží vylepšit tím, že vybavil přístroj ještě 20GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Konkurence nabízí za stejnou cenu plnohodnotné SSD, byť jen s kapacitou 128 GB.

  • Klady: kompaktní rozměry ultrabooku
  • Zápory: konkurence nabízí za nepatrně vyšší cenu rychlejší SSD
  • Cena: 19 800 Kč

Zotac ZBOX Blu-ray: počítač velký jako knížka

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray není o moc větší než obyčejná knížka. Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů, které se vyznačují nižším výkonem, přívětivou spotřebou a atraktivní cenou. Srdcem počítače je procesor Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a 250GB disk.

Foto: Novinky

Zotac ZBOX Blu-ray

Ve výbavě počítače nechybí ani Blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný WiFi adaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Televizor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

  • Klady: líbivý vzhled, kompaktní rozměry
  • Zápory: sestavě by více slušel rychlejší SSD disk
  • Cena: 7500 Kč

Packard Bell Liberty Tab G100: tablet s dlouhou výdrží

Vyrovnat se úspěšnosti iPadu se snaží počítačový tablet Packard Bell Liberty Tab G100. Je vybaven širokoúhlým 10,1palcovým displejem s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů. Stejně jako tablet od Asusu je postaven na platformě NVidia Tegra 2 ARM Cortex A9 s taktem 1 GHz. Ten doplňuje 1 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, který je dále možné rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: Novinky

Packard Bell Liberty Tab G100

Předností novinky je vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů a LED bleskem. Ten totiž dokáže pořizovat velice povedené fotky i videa. Samozřejmě nechybí ani druhá kamera na přední straně pro videohovory. Ke komunikaci s okolím tablet od společnosti Packard Bell využívá bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth. Nechybějí ani konektory USB a HDMI.

Packard Bell Liberty Tab G100 je dodáván s operačním systémem Android a na baterii vydrží pracovat až 11 hodin, iPad přitom vydrží o hodinu déle. Výdrž většiny konkurenčních tabletů se pohybuje okolo sedmi až osmi hodin.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: displej tabletu je na přímém slunci hůře čitelný
  • Cena: 8500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat videokameru k Vánocům

Vánoční letáky prodejců elektroniky jsou přeplněné „výhodnými“ nabídkami na koupi nové videokamery. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jaké...

Výběr článků

Načítám