Hlavní obsah

Nejlehčí ultrabook se začal prodávat v Evropě, Češi ale mají smůlu

Novinky, zgl

Těsně před Vánocemi začala společnost Toshiba prodávat v Evropě svůj první ultrabook – nejlehčí model na světě. Novinka se ve francouzských obchodech podle serveru Softpedia prodává za 950 USD, tedy téměř 24 000 korun. Tuzemští zákazníci, kteří mají na ultrabook Portégé Z830 zálusk, si však budou muset počkat až na příští rok. Cena v Česku by měla startovat na 21 000 Kč.

Článek

Toshiba Portégé Z830 nabídne hmotnost 1,12 kg - lehčí ultrabook byste na trhu hledali jen velice těžko. Další velkou předností novinky je nadstandartní tříletá záruka. Novinka bude k dispozici ve dvou konfiguracích. Ta základní nabídne procesor Core i3, taktovaný na 1,4 GHz a s 4GB operační paměti.

Foto: Novinky

Toshiba Portégé Z830

Výkonnější varianta pak nabídne 6 GB paměti a procesor Core i5 s frekvencí 1,7 GHz. Ten se v případě potřeby dokáže přetaktovat až na 2,7 GHz. Pro uložení dat slouží 128GB SSD jednotka.

V tuzemských obchodech se již prodává konkurence od Aceru a Asusu. První jmenovaná společnost vsadila při návrhu svého ultrabooku na kompaktní rozměry. Novinka s lesklým 13,3palcovým displejem, který má rozlišení 1366 × 768 obrazových bodů, je vyrobena z kovové slitiny a její tloušťka je pouhých 13 milimetrů. Hmotnost pak činí 1,4 kg.

Foto: Novinky

Acer Aspire S3

Ultrabook od Aceru nabídne Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat až na 2,3 GHz. K dispozici jsou 4 GB operační paměti typu DDR3. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Intel HD Graphics 3000.

Největší brzdou novinky je pomalý pevný disk s kapacitou 320 GB, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Acer se to snaží vylepšit tím, že vybavil přístroj ještě 20GB SSD jednotkou, kam se ukládají nejčastěji používané soubory. Konkurence nabízí za stejnou cenu plnohodnotné SSD, byť jen s kapacitou 128 GB.

Foto: Novinky

Asus ZenBook UX21E

Stejně jako Acer Aspire S3 sází ultrabook společnosti Asus na kompaktní rozměry. Zatímco všechny konkurenční modely jsou vybaveny 13,3palcovým displejem, ZenBook UX21E nabídne 11,6palcový panel s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Díky tomu je o více než dva centimetry užší.

I přes menší rozměry se ale hardwarová výbava novinky nijak výrazně od konkurence neliší. V útrobách přístroje tedy nalezneme procesor Intel Core i5 2467M s frekvencí 1,6 GHz, jenž se dokáže díky technologii Intel Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,3 GHz, 4 GB operační paměti typu DDR3, 128GB SSD jednotku a vestavěný grafický čip Intel HD Graphics 3000.

V obchodech se již prodává také výkonnější verze UX31. Ta se liší od základního modelu ve třech parametrech. Má SSD s větší kapacitou (256 GB), 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 pixelů a výkonnější procesor Intel Core i7 2677M s frekvencí 1,8 GHz, jenž se dokáže přetaktovat až na 2,9 GHz.

Foto: Novinky

Lenovo IdeaPad U300s

Po Vánocích by měla začít prodávat svůj ultrabook také společnost Lenovo. Její model IdeaPad U300s se snaží zaujmout především mladší generaci. Vedle nudných stříbrných plastů novinku nabízí totiž také v atraktivních odstínech, jako je červená nebo oranžová. Tyto barevné kombinace se však zatím prodávají výhradně v zahraničí.

V technických parametrech se novinka nijak neliší od výše uvedeného modelu Acer Aspire S3, pouze má místo klasického pevného disku 128GB SSD jednotku. V jeho výbavě nechybí ani vestavěná webkamera, HDMI výstup či bezdrátový adaptér WiFi.

Ve srovnání s modelem Acer Aspire S3 je ultrabook od společnosti Lenovo o poznání baculatější, byť podle srovnání specifikací výrobců je rozdíl pouhé dva milimetry. Co ztrácí tento přístroj v rozměrech, to se snaží dohnat ve váze – jeho hmotnost je totiž nepatrně nižší, konkrétně 1,3 kg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám