Hlavní obsah

Notebooky s Windows 8 a ARM procesory přijdou na trh až v roce 2013

Novinky, mif

Podle dosavadních informací bude finální verze operačního systému Windows 8 uvedena na trh už v příštím roce. Podle serveru Digitimes by to mělo být až v předvánočním čase, a tak se první úsporné notebooky s ARM procesory a nejnovějším systémem od Microsoftu objeví nejdříve až v roce 2013.

Foto: Novinky

Očekává se, že notebooky s ARM procesory budou nabízeny za ještě nižší cenu než současné netbooky.

Článek

ARM procesory jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny chytrých mobilů a počítačových tabletů. Jejich výkon přitom není vůbec špatný, v současnosti existují i dvoujádrové modely a pracuje se dokonce na čtyřjádrové verzi.

Výrobci proto v blízké budoucnosti počítají s jejich využitím i u notebooků. Jenže současné verze Windows fungují především na procesorech od AMD a Intelu, ARM modely podporovány nejsou. To by však měly osmičky změnit.

Očekává se, že notebooky s ARM procesory budou nabízeny za ještě nižší cenu než současné netbooky. Navíc budou ve srovnání s nimi daleko tišší, protože si vystačí pouze s pasivními chladiči, přenosné počítače s těmito čipy se zcela obejdou bez hlučných aktivních větráčků.

Windows 8 přinesou řadu změn

Kromě toho, že operační systém Windows 8 bude fungovat také na ARM procesorech, přinese ještě mnoho dalších změn. Řeč je například o práci s okny - pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce bylo vše dobře viditelné.

Uživatelské prostředí nových Windows je velice podobné již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Například na uzamčené obrazovce je kromě fotografie zobrazeno datum, čas a naplánované schůzky.

Přehled nejzajímavějších změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám