Hlavní obsah

Microsoft chce začít prodávat bezdotykový senzor Kinect pro Windows

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku příštího roku by se měla objevit nová verze bezdotykového senzoru Kinect, která umožní ovládat počítače s operačním systémem Windows. Na stránkách Microsoftu to uvedl Craig Eisler, který má nový projekt na starosti. S novinkou přichází ale americký softwarový gigant s křížkem po funuse, protože Kinect již k PC s Windows připojit dávno jde.

Foto: Reuters

Kinect

Článek

Microsoft vyrobil Kinect primárně pro televizní konzoli Xbox 360, kde tento bezdotykový senzor nahrazuje herní ovladač. Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře.

Protože se Kinect připojuje k Xboxu pomocí USB konektoru, není problém jej připojit ani k většině dnešních PC. To ale Microsoft, nejspíše kvůli lepším prodejům své televizní konzole, zatím oficiálně nedovolil, respektive nevydal ovladače, které by připojení umožňovaly.

O to se ale už letos v dubnu postarala společnost Evoluce, která vydala program Win Díky němu dokáže Kinect nahradit ve Windows 7 funkci myši a dovoluje pomocí gest ovládat programy, jako je například Windows Media Center.

Podporovány jsou také internetové prohlížeče Internet Explorer 8, Firefox 3, Safari 5, Opera 11 a Chrome 4. Ovládat je možné tímto způsobem další stovku aplikací, konkrétní ale výrobce neuvádí.

Microsoft předběhl také Asus

V uvedení bezdotykového senzoru pro PC s Windows předběhla amerického softwarového giganta také společnost Asus. Ta představila vlastní zařízení už letos v lednu. Přístroj Xtion Pro od Asusu dokáže stejně jako Kinect díky dvěma infračerveným čidlům a citlivému mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Foto: Novinky

Asus Xtion Pro

Microsoft přesto věří, že bude mít s nových Kinectem pro Windows úspěch, protože oproti tradiční verzi pro Xbox a konkurenci od Asusu nabídne „přístroj s vylepšenými vlastnostmi“. Řeč je například o vzdálenosti, ze které senzor dokáže snímat pohyb. Zatímco Kinect to zvládá minimálně ze vzdálenosti 1,2 metru, novinka by měla fungovat už z 50 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám