Hlavní obsah

Šikovné příslušenství pro notebooky

Notebooky jsou mezi uživateli stále populárnější a pomalu začínají mít nad klasickými stolními počítači navrch. To je dáno mimo jiné i tím, že existuje celá řada šikovných doplňků, díky kterým se dá na laptopu pracovat stejně jako na stolním PC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rozšířit funkce notebooku je možné pomocí přídavných zařízení, která se buď musí vmontovat přímo do útrob stroje, nebo se jednoduše připojí externě pomocí velmi rozšířeného USB rozhraní.

Druhá varianta je znatelně jednodušší. Prakticky stačí přístroj připojit do USB portu a spustit. Pokud jej operační systém automaticky nerozezná, je nutné do něj z přiloženého CD nosiče nainstalovat ovladače (takzvané drivery). Přesný postup instalace by měl být uveden v návodu dodávaném se zařízením.

Takovýmto způsobem je možné k počítači připojit tiskárny, skenery, zvukové karty nebo například TV tunery pro příjem analogového i digitálního televizního signálu. Zapojit je samozřejmě možné například i počítačovou myš, protože některým uživatelům dlouhodobá práce na vestavěném touchpadu nevyhovuje.

Foto: Novinky

Připojit se dají i další zajímavá zařízení, jako je například Xtion od společnosti Asus.

Připojit se takovým způsobem dají i další zajímavá zařízení, jako je například Xtion od společnosti Asus. Ten dokáže pomocí dvou infračervených čidel a citlivého mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. Podobným způsobem je možné ovládat také multimediální přehrávač, e-mailovou schránku nebo internetový prohlížeč.

Ergonomie především

Lidé, kteří pracují s počítači každý den nebo na nich stejně intenzívně hrají hry, často trpí bolestmi zad. Obzvláště to platí pro majitele notebooků. Přenosné počítače totiž mají níže položený displej, což většinu uživatelů nutí sedět shrbeně.

Lékaři proto doporučují jednoduché pravidlo – notebook nepatří na klín. Vhodnější je používat jej na pevné podložce, kdy laptop slouží pouze jako monitor a ovládá se pomocí přídavné klávesnice a myši.

Podložky nepomáhají pouze lidem, ale také samotným notebookům. Pokud totiž necháte přenosný počítač ležet na klíně nebo posteli, riskujete ucpání otvorů pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části ochladit.

Na rychlosti záleží

Moderní notebooky jsou stále častěji vybavovány SSD jednotkami, které jsou rychlejší a výkonnější než běžné harddisky. Bohužel ale mají často kapacitu jen okolo 80 GB, což je na dnešní dobu opravdu málo.

Naštěstí se dá ke každému přenosnému počítači v případě potřeby připojit externí disk. Vhodné je podívat se po modelech, které mají nejnovější USB 3.0. Ty dokážou data kopírovat výrazně rychleji než počítače vybavené druhou generací USB. Trojkový standard ale samozřejmě musí podporovat i notebook.

Samsung M2: rychlý a elegantní externí disk

Většina externích pevných disků jsou jen nudné šedé krabičky. To ale neplatí o modelu M2 Portable, který společnost Samsung nabízí ve čtyřech různých barevných kombinacích – černé, oranžové, šedé a béžové a navíc má atraktivní kostkovaný vzor.

Foto: Novinky

Samsung M2

Disk navíc není žádné ořezávátko. Je vybaven rychlým rozhraním USB 3.0, které umí přenášet data rychlostí až 5 Gbit za sekundu. V praxi je tak možné data zkopírovat až desetkrát rychleji než se starším USB 2.0.

Novinka se nabízí v různých kapacitách, od 320 GB do 1 TB. Bohužel ceny Samsungu M2, stejně jako jakéhokoliv dalšího interního i externího disku, jsou v současnosti velice vysoko. Kvůli povodním v Thajsku, které se nevyhnuly ani tamním továrnám, je pevných disků na trhu nedostatek.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: vyšší cena proti létu
  • Cena: 2000–3800 Kč (v závislosti na kapacitě)

Evolve Mars: digitální televizní vysílání z USB

Společnost Evolve uvedla před časem na trh nový televizní tuner s označením Mars, který umožňuje přijímat digitální pozemní vysílání (DVB-T). Připojuje se jednoduše pomocí rozhraní USB.

Foto: Novinky

Evolve Mars

Novinka navíc umožní televizní signál i nahrávat, a to dokonce i ve vysokém rozlišení. Díky časovači je dokonce možné nastavit přesný čas, kdy má být záznam spuštěn. Ovládání tuneru je velice jednoduché a intuitivní.

I když může být tuner Evolve Mars použit u stolního PC, hodí se díky malým rozměrům spíše k notebookům, protože v brašně na cestách nezabere příliš místa. Součástí balení je i malé dálkové ovládání. Novinka spolupracuje s operačními systémy Windows XP, Vista a 7.

  • Klady: jednoduché připojení i používání
  • Zápory: i s externí anténou má v některých místech tuner slabší signál
  • Cena: 450 Kč

Cyborg R. A. T. 9: bezdrátová myš se přizpůsobí ruce

Na trhu je velká řada počítačových myší, které vynikají rychlou odezvou, elegantním vzhledem nebo povedenou ergonomií. Pouze série myší Cyborg od společnosti Saitek se ale dokáže díky speciální konstrukci na míru přizpůsobit lidské ruce.

Foto: Novinky

Cyborg R. A. T. 9

Základním prvkem je váha. Tu si redukujeme pomocí závaží ve spodní části. Po odšroubování šroubu, jehož konec slouží zároveň jako imbus pro další úpravy myši, si můžeme přidat či ubrat kroužková závaží. Dále je možné upravovat podpěru ruky, a to jak do délky, tak i do šířky.

Myš Cyborg R. A. T. 9 je bezdrátová a s počítačem komunikuje prostřednictvím bezdrátového USB adaptéru. Součástí balení jsou i dvě dobíjecí baterie – díky tomu se nikdy nestane, že by myši došla šťáva. Zatímco jeden akumulátor se nabíjí, s druhým můžete pracovat.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: vyšší cena proti létu
  • Cena: 2600 Kč

Zalman ZM-NS1000F: ergonomie především

Práce na notebooku může být po několika hodinách nepohodlná. Bolavých zad z nesprávného držení těla při práci na notebooku nás může zbavit praktická podložka Zalman ZMNS1000F.

Foto: Novinky

Zalman ZM-NS1000F

Pomocí šesti nastavitelných poloh dokáže podložka zvýšit umístění displeje přenosného počítače až o několik desítek centimetrů, díky čemuž není potřeba během práce nebo při sledování filmů tolik ohýbat krk. Podložka navíc obsahuje velice tichý ventilátor, který při práci chladí všechny hardwarové části přenosného počítače.

Součástí podložky není žádná klávesnice ani myš, pro práci jsou ale tyto periferie potřebné. K pořizovací ceně podložky je tak nutné připočítat ještě několik stokorun za klávesnici a myš.

  • Klady: výrazně zvýší ergonomii notebooku
  • Zápory: podložka s klávesnicí a myší na stole zabírá více místa než samotný notebook
  • Cena: 600 Kč

Tracer 200C: druhý dech pro vybitou baterii

Baterie notebooku dojde vždy v tu nejméně vhodnou dobu. Naštěstí existuje řada možností, jak dobít šťávu i na cestách. Jedním z nejlevnějších řešení je automobilový napájecí adaptér, jako je například Tracer 200C.

Foto: Novinky

Tracer 200C

Ten se dodává společně s osmi univerzálními konektory. Díky tomu přístroj dokáže z napájecí zdířky vozu nabít prakticky jakýkoliv notebook. Novinka dokáže pracovat se vstupním napětím 10 až 14 V. Nechybí jí ani ochrana proti přehřátí.

Nevýhodou automobilových napájecích adaptérů je obecně delší doba nabíjení ve srovnání s klasickými domácími nabíječkami. S vypnutým motorem je také nutné myslet na to, aby se příliš nevybila autobaterie a vůz šlo bez problémů nastartovat.

  • Klady: nabíječka je kompatibilní téměř se všemi prodávanými notebooky
  • Zápory: delší doba nabíjení proti klasickým domácím nabíječkám
  • Cena: 380 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Šikovné příslušenství pro notebooky a PC

Počítače v dnešní době dokážou zastat velkou řadu činností. V domácnostech nahrazují hifi věže, DVD přehrávače, ale i kalendáře či kalkulačky. S vhodným...

Jak pracovat na notebooku pohodlněji

Vděčným vánočním dárkem byly loni notebooky a netbooky. Po měsíci používání ale mohou majitelé zjistit, že práce na nich je proti stolnímu počítači nepohodlná...

Výběr článků

Načítám