Hlavní obsah

Pevných disků bude nedostatek, jejich cena raketově roste

Záplavy, které v Thajsku připravily o život více než 530 lidí, zřejmě způsobí vážné problémy na trhu s počítačovou technikou. Podle serveru PCmag.com se může v nejhorším případě počet harddisků na trhu v prvním čtvrtletí příštího roku propadnout až o 20 procent.

Foto: Archiv, Novinky

Pevný disk

Článek

V Thajsku bylo v první polovině letošního roku vyrobeno 40 až 45 procent světové produkce harddisků. Přibližně polovina výrobních kapacit byla ale zasažena povodněmi, které tuto asijskou zemi sužují od července. Některé továrny jsou zcela zatopeny, jiné musely výrazně omezit výrobu kvůli špatné dostupnosti a častým výpadkům elektřiny.

Podle serveru PCmag.com je výpadek harddisků na trhu na počátku příštího roku nevyhnutelný. Situace se podle serveru stabilizuje až kolem poloviny roku.

Problémy s dodávkami pevných disků se promítly také do jejich cen. Například HDD s kapacitou 1 TB a rychlostí 7200 otáček za minutu stál ještě minulý měsíc okolo 1800 Kč. Nyní jej ale v obchodech zákazníci pořídí nejlevněji za tři tisíce korun.

Dražší pevné disky se díky skladovým zásobám prodejců a distributorů zatím výrazně nepromítly do cen počítačových sestav a notebooků. Podle některých zahraničních analytiků ale není vyloučeno, že ještě před Vánocemi budou zdražovat i tyto produkty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám