Hlavní obsah

Jak vybrat digitální fotoaparát pod vánoční stromek

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se kvapem blíží a obchodníci již začali zákazníky lákat na slevy elektroniky. Výjimkou nejsou ani digitální fotoaparáty. Ne každá nabídka je ale tak výhodná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Poradíme, jak trikům prodejců nenaletět.

Foto: Novinky

Ultrazoom od Panasoniku

Článek

Před výběrem nového fotoaparátu je nutné si rozmyslet, v jakých situacích budeme přístroj nejčastěji používat. Například cestovatelé ocení kompaktní přístroje, které nezaberou v kapse příliš místa a na túře nejsou zbytečnou přítěží. Jak je tedy zřejmé, kompakty vynikají nad konkurencí především malými rozměry a nízkou hmotností.

Kompaktům je často vyčítána horší kvalita fotek ve srovnání s pokročilejšími přístroji. To však v dnešní době platí jen u těch nejlevnějších modelů. Většina dnešních kompaktů však už dělá tak povedené snímky, že v rodinných fotoalbech rozhodně ostudu neudělají.

Ceny nejlevnějších kompaktů, které zpravidla mají rozlišení okolo deseti megapixelů, startují na necelých dvou tisících. Zakoupit je ale možné také stylové modely, jejichž cena stoupá až k deseti tisícům.

Ostře každý detail

Milovníci krajiny zase dají přednost ultrazoomům, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Rozeznáváme zoom (přiblížení) digitální a optický. Digitální nám obraz přiblíží tím, že zvětší jednotlivé pixely obrazu. Proti tomu optický nám fyzicky obraz opravdu přiblíží. Z toho vyplývá, že optický zoom nezhoršuje kvalitu obrazu, jako je tomu u digitálního. Někteří obchodníci často kategorie přiblížení nerozlišují a zbytečně tak matou zákazníka.

Všechny ostatní součástky, a tudíž i kvalitu snímků, mají kompakty i ultrazoomy stejné. Kvůli vysokým hodnotám přiblížení a vyšším nárokům na stabilizaci obrazu (aby fotky nebyly i při maximálním zoomu neostré) si zájemci za ultrazoom připlatí několik tisíc korun.

Zrcadlovky pro náročné

Nejnáročnější uživatelé upřednostní digitální zrcadlovky, které dokážou ze všech kategorií pořídit nejlepší fotografie – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Snímky navíc mají daleko méně obrazových chyb ve srovnání s kompakty a ultrazoomy.

Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru, detailního pohledu nebo na rodinné snímky se totiž vždy hodí jiný objektiv. Ceny zrcadlovek startují na 10 000 Kč, nejlepší modely stojí klidně i sto tisíc.

V každé kategorii se od sebe fotoaparáty liší ještě nadstandardní výbavou, jako je například podpora wi-fi sítí, díky které se fotoaparát dokáže připojit na internet. S jeho pomocí pak ukládá fotografie přímo do počítače nebo na web. Některé modely jsou pro změnu vybaveny dotykovými displeji. Ty přijdou vhod hlavně při ostření – stačí na displeji kliknout na místo, kde má přístroj zaostřit.

Šikovný je i vestavěný GPS modul, který dokáže k snímkům přiřadit i data o poloze. V počítači se pak mohou zobrazovat přehledně na mapě. Řada výrobců zase sází na 3D obraz. Aby byl přístroj schopen vytvořit trojrozměrný vjem, je vybaven dvěma totožnými objektivy, které zachycují fotografovaný předmět ze dvou různých úhlů – stejně jako kdybyste se na něj přímo dívali. Tyto přístroje navíc dovedou natáčet také trojrozměrná videa. Pořízený materiál si je možné přímo po vyfotografování prohlédnout díky vestavěnému 3D displeji.

Nikon Coolpix S5100: atraktivní cenou i rozměry

Kompakt Nikon Coolpix S5100 patří mezi nejlevnější fotoaparáty na tuzemském trhu. Zákazníky se snaží nalákat i kompaktními rozměry 97 x 57 x 22 mm. Je vybaven CCD snímačem s rozlišením 12 megapixelů a objektivem Nikkor s pětinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 5–25 mm.

Foto: Novinky

Nikon Coolpix S5100

Detailní makrofotografie je s tímto kompaktem možné pořizovat už od dvou centimetrů. I přes příznivou pořizovací cenu nabízí Nikon Coolpix S5100 několik šikovných vychytávek. Řeč je například o automatické detekci až 12 obličejů při focení či kontrole mrknutí, díky níž dokáže fotoaparát pořídit sérii fotografií a vyvarovat se tak zavřených očí.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nemá HDMI konektor pro připojení k televizoru
  • Cena: 2400 Kč

Olympus Tough TG-810: nezničitelný fotoaparát

Fotoaparát Tough TG-810 od společnosti Olympus má mimořádně pevnou konstrukci. Díky tomu odolá nárazům, chladu i prachu. Navíc je vodotěsný, díky čemuž je s ním možné fotografovat i pod vodou až do hloubky 10 m.

Foto: Novinky

Olympus Tough TG-810

Fotoaparát má rozlišení 14,5 megapixelu, pětinásobný optický zoom a citlivost ISO až 1600. Snímky je možné zobrazovat na displeji s úhlopříčkou tři palce a rozlišením 920 tisíc bodů. Ve výbavě přístroje nechybí ani optický stabilizátor. Samozřejmostí je možnost natáčení ozvučených videí.

Tělo fotoaparátu má ergonomický tvar, díky čemuž přesně padne do ruky a dovolí konečky prstů intuitivně ovládat hlavní funkce pomocí vhodně umístěných tlačítek. Přístroj má rozměry 100 x 65 x 26 mm a hmotnost 221 gramů.

  • Klady: pod vodou vytváří poměrně kvalitní snímky
  • Zápory: vyšší hmotnost kvůli robustnější konstrukci
  • Cena: 7500 Kč

Canon EOS 600D: zrcadlovka pro náročné

Pro poloprofesionální fotografy a amatéry je určena digitální zrcadlovka Canon EOS 600D. Její hlavní předností je velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přitom jí ale nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení. Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 18,7 megapixelu.

Foto: Novinky

Canon EOS 600D

Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení. Pořízené snímky je možné prohlížet na LCD displeji s úhlopříčkou tři palce (7,7 cm). Fotoaparát je možné připojit také k televizoru prostřednictvím konektoru HDMI. Canon EOS 600D je možné za necelých 17 tisíc pořídit i se základním objektivem 18–55 mm. Standardně jsou totiž digitální zrcadlovky prodávány bez něj.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 16 600 Kč

Sony CyberShot DSC-HX9: šikovný ultrazoom

Do kategorie ultrazoomů patří fotoaparát Sony CyberShot DSC-HX9B, který nabízí rozlišení 16 megapixelů a šestnáctinásobný optický zoom. Díky tomu je možné fotit detailní snímky i ze vzdálenosti několika desítek metrů.

Foto: Novinky

Sony CyberShot DSC-HX9

Optické přiblížení je možné používat i při natáčení videa. To ultrazoom dokáže pořizovat i ve vysokém rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Pro prohlížení fotografií i videí je přístroj vybaven třípalcovým displejem.

V režimu panoramatického záběru, kdy je skládáno několik vyfocených snímků vedle sebe do řady, dokáže přístroj zachytávat pohybující se objekty s trojrozměrným efektem. Výsledná fotografie vypadá díky této funkci dobře, ale s plnohodnotnými 3D fotoaparáty se samozřejmě měřit nemůže.

  • Klady: vysoká hodnota přiblížení
  • Zápory: na slunci je displej hůře čitelný
  • Cena: 7500 Kč

HTC Evo 3D: trojrozměrné fotografie z mobilu

Pro kvalitní snímky není nutné kupovat si pouze digitální fotoaparát. Všechny jeho funkce dokáže ve dnešní době nahradit také chytrý mobilní telefon, jako je například HTC Evo 3D. Ten navíc dokáže díky dvojici fotoaparátů s rozlišením pět megapixelů pořizovat snímky v trojrozměrném režimu. Ty je poté možné prohlížet i bez speciálních brýlí přímo na 4,3palcovém displeji telefonu, který má rozlišení 540x960 obrazových bodů.

Foto: Novinky

HTC Evo 3D

Srdcem hi-endového 3D mobilu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici má 1 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak vybaven 1GB flash pamětí, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších 32 GB.

  • Klady: dokáže pořizovat 3D fotky
  • Zápory: kvůli dvojici objektivů je telefon baculatější a váží 170 gramů
  • Cena: 11 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám