Hlavní obsah

Výměnné objektivy mají už i kompaktní fotoaparáty

Novinky, Tomáš Hort

Na největším evropském veletrhu spotřební elektroniky IFA 2011 představila společnost Sony svůj nový kompaktní fotoaparát NEX-7. Je sice poměrně malý, ale snímá v rozlišení 24 MPix. Velikostně podobný je i Panasonic Lumix GF3, který je na rozdíl od NEX-7 již v prodeji.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Fotoaparát Sony NEX-7

Článek

Na největším evropském veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně najdeme nejčastěji již uvedené produkty, které už výrobci jinde představili. Několik výrobků však na letošním ročníku mělo premiéru. Mezi ně se řadí i kompaktní fotoaparát Sony NEX-7.

Pokud se řekne kompakt a myslí se tím fotoaparát, představí si každý jednoduchý a malý fotoaparát za pár tisíc. NEX-7 je sice poměrně jednoduchý a v případě samotného těla malý, ale v obchodech se v listopadu objeví za cenu kolem 20 tisíc korun.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ke velikostně kompaktnímu fotoaparátu Sony NEX-7 se dají připojit i velké objektivy.

Jedná se o nejnovější produkt z této oblasti, který společnost Sony před pár dny představila. Jeho výhodou je malá kompaktní velikost s možností nasazení i velkých výměnných objektivů. Navíc integrovaný hledáček má do této chvíle nepoznané možnosti a rozlišení 1024x768 bodů.

Snímané fotografie mohou mít rozlišení až 24 megapixelů. Sony NEX-7 je v současnosti nejmenším bezzrcadlovým fotoaparátem, který umožňuje výměnu objektivů. Bonusem navíc je vyklápěcí displej, který je možno natočit podle potřeby.

Kompaktní Panasonic Lumix GF3

Podobně kompaktní a levnější model najdeme v nabídce společnosti Panasonic. Lumix GF3 byl představen těsně před prázdninami a nyní je již v prodeji v základní verzi se 14mm objektivem za cenu okolo 12 tisíc korun.

Jeho výhodou by měla být hlavně rychlost focení a kvalitní fotky i v automatickém režimu. Stejně jako nový Sony NEX-7 není Lumix GF3 určen pro profesionály, ale spíše pro amatérské fotografy, kteří chtějí dosáhnout kvalitních fotek bez nutnosti velkých nastavení.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Fotoaparát Panasonic Lumix GF3 má bez objektivu velmi kompaktní rozměry.

Lumix GF3 snímá fotografie až v rozlišení 12,1Mpix a stejně jako NEX-7 umí nahrávat kvalitní videa ve Full HD rozlišení. I přes důraz na jednoduchost nabízí i pokročilejší nastavení pro ty, kteří už focení trochu rozumí.

Jednoduchost oproti Sony NEX-7 je i v tom, že Lumix GF3 nemá hledáček, který většina amatérských fotografů stejně nepoužívá.

Na obrázcích vidíme hnědou verzi fotoaparátu, která má nádech spíše do vínova. Vyrábí se však také v černé, bílé a červené verzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám