Hlavní obsah

Češi mají první virtuální muzeum počítačů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je to přesně 30 let, co byl vyroben první domácí počítač společnosti IBM. Z něj se v podstatě vyvinuly moderní PC sestavy. K této příležitosti spustila společnost Lenovo první české virtuální muzeum počítačů, které mapuje nejdůležitější události posledních 30 let vývoje.

Foto: mif, Novinky

Virtuální muzeum počítačů

Článek

Každý exponát je ve virtuálním muzeu doplněn detailním popisem. Nechybí ani fotografie a videa. Dozvědět se například můžete, že první Compact Disk (CD) začal vznikat v laboratořích Philips v Eindhovenu, přibližně od roku 1977. O rok později byla získána ke spolupráci firma Sony. Ta měla přední odborníky na tehdy začínající digitální techniku záznamu zvuku. První CD nosič byl představen světu o dva roky později (1979).

Prohlídka muzea návštěvníky zavede také k prvnímu 32bitovému procesoru společnosti Intel, operačnímu systému Windows 1.0, počítači Testa PMD 85, první viru Brain, legendární hře Tetris i prvním USB portům.

Do výroby počítačů se IBM zapojilo v 50. letech, tehdy však pouze v rámci sálových PC. Pro domácnosti se začaly sestavy vyrábět v 80. letech. Mezi tím se firma věnovala také UPC kódům, operačním pamětem, nebo pevným diskům.

Počítačová legenda IBM oslavila 100. výročí

Letos oslavila společnost IBM úctyhodných sto let. Jeden z největších počítačových gigantů dnešní doby byl přitom založen ještě před tím, než první počítač spatřil světlo světa. Historie společnosti sahá až do roku 1911. V počátcích své existence se firma věnovala především výrobě nejrůznějších pomůcek, jako jsou automatické kráječe masa či hodiny pro kontrolu pracovní doby.  [celá zpráva]

Kromě nejrůznějších vynálezů se IBM podílela také na americkém systému sociálního zabezpečení, prosazovala rovnost pohlaví, vymezila se záhy proti rasismu a jako jedna z prvních společností podporovala zaměstnávání handicapovaných.

Mezi nejznámější počítače společnosti IBM patří Deep Blue, který byl prvním strojem na světě, který porazil člověka. Podařilo se mu to 10. února 1996 při šachové partii s Garry Kasparovem. [celá zpráva]

  • První české virtuální muzeum počítačů naleznete na internetových stránkách www.pcmuzeum.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám