Hlavní obsah

Levné myši od Microsoftu se naučily pracovat na koberci i skleněném stole

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuzemských obchodech se objevily tři nové myši od společnosti Microsoft, které díky technologii BlueTrack dokážou pracovat na povrchu, kde současné technologie selhávají - jako je třeba koberec, skleněný stůl, hrubě opracované dřevo nebo dokonce i džínové kalhoty. Novinky přitom patří do kategorie nejlevnějších myší, a to i přesto že BlueTrack byl donedávna výsadou především dražších modelů.

Článek

Jednou z nových myší je model Comfort Mouse 3000. Ten má k dispozici tři tlačítka, přičemž prostřední slouží zároveň jako scrollovací kolečko pro rychlejší posouvání internetových stránek a dokumentů.

Díky svému univerzálnímu tvaru je třítisícovka vhodná pro praváky i leváky. K počítači se připojuje pomocí USB kabelu. Svou cenou novinka od amerického softwarového giganta Microsoftu atakuje hranici 300 korun.

Další novinka, model Comfort Mouse 6000, je stejně jako třítisícovka opatřena senzorem BlueTrack. Navíc má po levé straně dvě programovatelná tlačítka, která mohou sloužit například k přechodům vpřed a vzad v internetovém prohlížeči. Novinka je navíc ergonomicky tvarovaná, díky čemuž dobře padne do ruky – ale pouze pravákům. V obchodech se Comfort Mouse 6000 prodává za 500 korun.

Poslední novinkou s technologií BlueTrack je myš Microsoft Express. Ta je určena především pro práci na cestách, protože je výrazně kompaktnější než předchozí dva modely. Má tři tlačítka včetně scrollovacího kolečka a k počítači se připojuje USB kabelem. Microsoft Express mouse je určena především pro něžnější pohlaví, nabízí se v bílošedé, bíločervené, modrobílé a zelenobílé barvě. Její cena je 350 Kč.

Jak funguje BlueTrack

Systém BlueTrack představila společnost Microsoft už v roce 2008. Myši s touto technologií pracují pomocí modré LED diody a čočky se širokým záběrem. Paprsek modré barvy na spodní straně myši je v porovnání s tradičním laserem až čtyřikrát větší.

Technologie BlueTrack vyniká především v situacích, kdy má běžný laserový senzor problém vůbec pracovat, jako je například mramor nebo koberec na podlaze, skleněný stůl, džínové kalhoty, či lesklé dřevo na pracovním stole či barovém pultu. Oproti starším technologiím je modrá LED dioda také méně náchylná k usazování nečistot.

I přes všechny přednosti, které BlueTrack přinesl na cestách i v běžné domácnosti, se tato technologie ale celosvětově nerozšířila. Důvod je jediný - společnost Microsoft si totiž systém modré LED diody nechala patentovat, a tak jej v současnosti můžeme zakoupit pouze u periferií této firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám