Hlavní obsah

V Česku se začal prodávat iPad 2

Novinky, Miloslav Fišer, Roman Zavřel
Aktualizováno

Společnost Apple v pátek odstartovala prodej druhé generace oblíbeného počítačového tabletu iPad. Novinku je od 13. hodiny možné zakoupit přednostně v internetových obchodech vybraných prodejců. Přesně v 17:00 pak bude možné iPad 2 zakoupit v kamenných prodejnách.

Článek

V České republice nabízí iPad 2 pět prodejců, konkrétně iStyle, iSetos, iWorld, ElectroWorld a Datart. Kromě těchto obchodů zařadily do své nabídky novinku také některé přední tuzemské obchody, u nich by měly být tablety s logem nakousnutého jablka dostupné až v dubnu.

Nejlevnější verze iPadu 2 s WiFi a kapacitou 16 GB vyjde na 11 690 Kč. Nejvybavenější variantu s rychlým 3G internetem a 64GB pamětí si prodejci cení na 19 490 korun. Kompletní přehled cen naleznete v následující tabulce:

Ceny iPadu 2 v českých obchodech
KapacitaVerze s WiFiVerze s 3G
16 GB11 690 Kč14 590 Kč
32 GB14 090 Kč16 990 Kč
64 GB16 590 Kč19 490 Kč
Zdroj: Datart

V druhé vlně se iPad 2 začal kromě Česka prodávat v dalších 25 státech, a to symbolicky 25. března. V tento den bude prodej novinky zahájen také v Austrálii, Rakousku, Belgii, Kanadě, Dánsku, Finsku, Francii, Německu, Řecku, Maďarsku, Irsku, Itálii, Lucembursku, Mexiku, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Velké Británii a na Islandu i Novém Zélandu.

iPad 2 se poprvé objevil v amerických obchodech v pátek 11. března. Kvůli velkému zájmu na něj zákazníci čekali dlouhé fronty. Podle odhadů analytiků se jen za první víkend mělo společnosti Apple podařit prodat až 600 000 tabletů druhé generace. [celá zpráva]

iPad versus iPad 2

iPad 2 se na první pohled velice podobá svému předchůdci. Při zachování stejné obrazové plochy je ale tenčí a lehčí. iPad 2 je o 33 procent tenčí než jeho předchůdce. Přitom je ale rychlejší a má stejnou výdrž jako jeho předchůdce.

Díky svým rozměrům je novinka jedním z nejtenčích tabletů vůbec – její tloušťka je pouhých 8,8 mm. iPad 2 je tedy dokonce tenčí než mobilní telefon iPhone 4. Šířka a výška zůstala stejná jako u první generace (185,7x241,2 mm).

První iPad měl tak povedený displej, že ani po roce od jeho představení konkurence nedokázala nabídnout lepší. Nejspíše proto na něm Apple nemá důvod cokoliv měnit. Druhá generace tak nabídne 9,7palcový IPS displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů, který dokáže rozeznávat několik doteků najednou.

Rychlejší grafika i procesor

Kromě vzhledu zapracovali konstruktéři Applu také na jeho výkonu. Proti první generaci má dvakrát výkonnější procesor a devětkrát výkonnější grafický čip. Toho bylo docíleno díky použití nového dvoujádrového procesoru Apple A5 s frekvencí 1 GHz. Novinka si tak bez problémů poradí s videem ve vysokém rozlišení i nejnáročnějšími hrami s 3D grafikou.

Apple nevybavil iPad žádnou kamerou, a tak nedokáže pořídit fotografii, na rozdíl od většiny kapesních počítačů a mobilních telefonů. Kvůli absenci jakéhokoliv objektivu není možné pořádat ani video hovory.

Dvojka má kamery hned dvě. Ta na přední straně slouží pro videohovory. Video ve vysokém rozlišení a samozřejmě i stejně kvalitní fotografie dokáže pořizovat druhý fotoaparát, který je umístěn v levém horním rohu.

iPad 2 v bílé i černé barvě

iPad 2 se bude nabízet ve stejných kapacitách jako první generace, tedy s 16, 32 a 64GB pamětí. Vybírat bude nově možné mezi dvěma barevnými odstíny tabletu – bílou a černou. Hmotnost se liší podle verze, kterou se rozhodnete koupit – rozdíl je ale pouhých deset gramů.

Na internet se s novinkou můžete připojit stejně jako s první generací dvěma způsoby pomocí SIM karty s datovým tarifem, nebo díky bezdrátovým WiFi sítím. Pokud jste majitelé telefonů podporujících funkci tethering nebo Hotspot, můžete sdílet internetové připojení z vašeho mobilního telefonu do tabletu.

Při zřizování internetového připojení přímo pro tablet Apple iPad je nutné upozornit operátora, že chcete službu provozovat v daném zařízení, nebo že potřebujete takzvanou microSIM kartu. Žádnému operátorovi v ČR nedělá problém poskytnout formát microSIM karty, nebo upravit stávající kartu pro použití v iPadu.

U všech tarifů aplikují operátoři limit FUP pro přenášená data. Po jeho překročení zákazník neplatí data přenesená navíc, pouze se sníží rychlost připojení k sítí internet na 16Kb/s. V žádném případě se vám tedy nemůže stát, že zaplatíte vyšší částku, než na kterou máte smlouvu datového tarifu. Jedinou výjimkou by bylo účtování mimo území ČR.

Největší tuzemský operátor Telefónica O2 nabízí měsíční internetové připojení pro iPad za 150 Kč, přičemž FUP je 150 MB. Pokud by tento limit nedostačoval, nabízí operátor také variantu s 500 MB FUP. Ta vyjde na 300 Kč.

Zakoupit je u O2 možné také tarif na jeden den nebo týden. 24hodinové připojení stojí 30 Kč (30 MB FUP). Za sedmidenní přístup k internetu pak uživatelé zaplatí 40 Kč (150 MB FUP), respektive 75 Kč (300 MB FUP).

Dražší měsíční tarif nabízí Vodafone. Za variantu s FUP 150 MB zaplatí uživatelé 177 Kč, s FUP 600 MB pak 315 Kč. Za 24hodinnový tarif si operátor naúčtuje 17 Kč, FUP je v tomto případě ale pouhých 5 MB.

T-Mobile nabízí u svých měsíčních tarifů rozdílné limity FUP. Konkrétně 100 MB, 300 MB a 1 GB, za které zákazníci zaplatí 139 Kč, 239 Kč a 499 Kč. 24hodinový tarif je nabízen s  FUP 10 MB za 24 korun – limit je v tomto případě dvakrát větší než u Vodafonu, ale pořád o dvě třetiny nižší než u O2. Pro Twist je u T-Mobilu možné zakoupit tarif s FUP 25 MB za 39 Kč.

Pokud chcete šetřit přenášená data a nehledíte tolik na výdrž baterie, zapněte si kromě 3G také WiFi. V momentě, kdy se přiblížíte k nezaheslované WiFi síti, iPad se automaticky připojí a šetří data v rámci datového tarifu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám