Hlavní obsah

Apple odložil prodej iPadu 2 v Japonsku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový gigant Apple odložil zahájení prodeje druhé generace počítačového tabletu iPad v Japonsku, které bylo naplánováno na 25. března. Důvodem odložení je rozsáhlá přírodní katastrofa, která zemi zasáhla. Nový termín prodeje zatím není znám, napsala agentura Reuters.

Článek

iPad 2 se poprvé objevil v amerických obchodech v pátek 11. března. Kvůli velkému zájmu na něj zákazníci čekali dlouhé fronty. Podle odhadů analytiků se jen za víkend mělo společnosti Apple podařit prodat až 600 000 tabletů druhé generace. [celá zpráva]

V Česku by měla být novinka dostupná 25. března. Někteří tuzemští obchodníci ale již nyní zahájili předprodeje iPadu 2, na skladech však zatím přístroje nemají.

Nejlevnější verze iPadu 2 s WiFi a kapacitou 16 GB vyjde na 12 000 Kč. Roli nehraje, zda se jedná o černou nebo bílou verzi. Nejvybavenější variantu s rychlým 3G internetem a 64GB pamětí si prodejci cení na 20 000 korun. [celá zpráva]

iPad 2 se na první pohled velice podobá svému předchůdci, jen je tenčí a zároveň i lehčí. Hlavním vylepšením je nový procesor, který je citelně výkonnější než první generace. Novinka si tak bez problémů poradí s videem ve vysokém rozlišení i nejnáročnějšími hrami s 3D grafikou.

„Dvojka“ se pochlubí vestavěným fotoaparátem. Ten řadě uživatelů u první generace chyběl, protože kvůli jeho absenci nemohli pořizovat fotky, natáčet videa, ani pořádat videokonference přes internet.

První iPad měl tak povedený displej, že ani po roce od jeho představení konkurence nedokázala nabídnout lepší. Nejspíše proto na něm Apple nemá důvod cokoliv měnit. Druhá generace tak nabídne 9,7palcový displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů, který dokáže rozeznávat několik doteků najednou. [celá zpráva]

Elektronika bude zdražovat kvůli zemětřesení v Japonsku

Zemětřesení a tsunami způsobilo v Japonsku nevyčíslitelné škody. Postupně se tato přírodní katastrofa dotkne finančních trhů po celém světě. Analytici předpovídají, že kvůli tomu podraží chytré telefony, počítače, notebooky i tablety. V Japonsku mají velké tovární haly některé přední společnosti, jako je Sharp, Sony, nebo například Panasonic. Uvedl to list The Wall Street Journal.

Jednotlivé firmy zároveň upozornily, že pozastavení výroby bude mít dopad na dodávky počítačů, tabletů i mobilů na světové trhy. Podle agentury IHS iSupply je pravděpodobné, že výrobci budou mít problémy s dodávkami celé následující čtvrtletí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám