Hlavní obsah

Nový ovládací program grafických karet zvýší výkon až o 70 procent

Novinky, Tomáš Hort

Ovladače AMD Catalyst 11.4 přinesou pro majitele grafických karet AMD několik vylepšení. Výkon se v mnoha hrách zvýší o desítky procent, a to hlavně ve vyšších rozlišeních a při použití vyhlazování hran (anti-aliasingu). Dočkáme se i větší stability ovladačů v operačním systému.

Foto: AMD, Novinky

Logo AMD Catalyst

Článek

Ovladače počítačových komponent či periferií slouží k tomu, aby si operační systém správně poradil s jejich správou. Bez vlastních ovladačů ne všechna zařízení běží v systému Windows tak, jak by měla, nebo neběží vůbec. Ve Windows 7 se vám sice mnoho ovladačů načte samo, ale nemusí být aktuální.

Nové ovladače grafických karet vychází přibližně jednou za měsíc. Dočkáme se u nich často o něco vyššího výkonu v některých hrách či oprav chyb z předchozích verzí. Společnost AMD nyní informuje, že její nové ovladače Catalyst 11.4 nebudou tak úplně běžnou verzí jako každý měsíc.

Aktuální verze ovladačů AMD Catalyst je 11.3, která vyšla tento týden. Ke stažení je však i betaverze budoucích Catalyst 11.4, které by oficiálně měly vyjít příští měsíc. A právě tento balíček přinese velmi vysoké nárůsty výkonu u grafických karet ze sérií AMD HD 6800 a HD 6900.

Foto: AMD, Novinky

Optimalizace ovladačů Catalyst 11.4 přinesou zvýšení výkonu ve hrách hlavně u grafických karet z nejnovějších sérií HD 6800 a HD 6900. Na obrázku AMD HD 6970.

Až 70 procent výkonu navíc přibude majitelům AMD grafik ve hře Civilization 5 a až 49 procent v oblíbené střílečce Call of Duty: Black Ops. Kolem 30 procent výkonu navíc se dočkáme například u starších her Left 4 Dead 2 nebo Far Cry 2 či u novější Metro 2033. Okolo dvaceti procent by se měl s novými ovladači zvýšit výkon například u závodní F1 2010, Batman: Arkham Asylum nebo Wolfenstein MP.

Catalyst 11.4 budou výsledkem první fáze velké optimalizace ovladačů pro grafické karty AMD. Do konce roku 2011 pak vyjdou ještě další dva podobné balíky s velkými vylepšeními v rámci ovladačů Catalyst.

Reklama

Výběr článků

Načítám